Romanciera franceză Claudie Hunzinger, recompensată cu premiul Femina pe anul 2022

foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Artista şi romanciera franceză Claudie Hunzinger a câştigat luni premiul Femina pentru roman francez pe anul 2022 cu volumul «Un chien a ma table», informează AFP, preluată de Agerpres.

Reunit la Muzeul Carnavalet din Paris, juriul exclusiv feminin al acestui important premiu literar francez a ales laureata din primul tur de scrutin, cu şase voturi pentru Claudie Hunzinger contra trei voturi obţinute de scriitorul Gregoire Bouillier, autorul volumului «Le coeur ne cede pas», o anchetă despre un fapt divers din anii 1980 – moartea unei femei care nu a mai vrut să se hrănească.

Romanul «Un chien a ma table», publicat de editura Grasset, prezintă felul în care sosirea unei căţeluşe schimbă viaţa unui cuplu de tineri într-o regiune izolată din Munţii Vosgi, în estul Franţei.

Claudie Hunzinger, în vârstă de 82 de ani şi care este, de asemenea, artist plastic, a fost recompensată în 2019 cu premiul Decembre graţie precedentului său roman, «Les Grands Cerfs».

Premiul Femina pentru roman străin a fost atribuit scriitoarei britanice Rachel Cusk pentru volumul «La Dependance» (editura Gallimard). Acest roman de ficţiune are în centrul său trei cupluri care coabitează pe o proprietate spectaculoasă, care va deveni scena a numeroase tensiuni.

Premiul Femina pentru eseu a fost atribuit specialistei în istorie Annette Wieviorka pentru volumul «Tombeaux, autobiographie de ma famille» (editura Seuil).

Un premiu special pentru ansamblul operei sale literare a fost acordat scriitorului franco-polonez Krzysztof Pomian, autorul unei lucrări în trei volume, «Le Musée, une histoire mondiale» (editura Gallimard).

În 2021, premiul Femina pentru roman francez a revenit scriitoarei Clara Dupont-Monod pentru volumul«S’adapter», publicat de editura Stock. La catregoria roman străin s-a impus scriitorul turc Ahmet Altan cu volumul „Madame Hayat” (editura Actes Sud), iar premiul Femina pentru eseu a fost acordat scriitoarei Annie Cohen-Solal pentru volumul «Un etranger nomme Picasso» (editura Fayard).

Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, acordat pe 27 octombrie scriitorului Giuliano da Empoli pentru volumul «Le Mage du Kremlin», a deschis sezonul marilor premii literare din Franţa. Premiul Goncourt, atribuit săptămâna trecută, pe 3 noiembrie, a revenit scriitoarei Brigitte Giraud pentru romanul «Vivre Vite», iar premiul Renaudot, acordat în aceeaşi zi, a fost câştigat de scriitorul Simon Liberati, recompensat pentru romanul „Performance”.

Sezonul distincţiilor literare din Franţa va continua cu premiul Medicis, care va fi anunţat marţi, 8 noiembrie, şi cu premiul Interallie, ce va fi atribuit miercuri, 9 noiembrie.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici