Rezidență la Şona. Casa Albastră, sursă de inspirație pentru Ștefan Câlția, loc de creaţie pentru artiști

Fundația Ștefan Câlția a lansat de curând Șona AIR (Artists in Residence), un program dedicat persoanelor creative, necesar pe scena artistică locală, care poate susține munca artistică într-un mod sustenabil.

Primii care vor fi găzduiți timp de două luni în Casa Albastră din satul Șona, situat în Țara Făgărașului, sunt Sorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic și autoare de benzi desenate, și duo-ul Maria Mandea și George Marian Preduț, parte din colectivul de artiști și arhitecți Super:Serios care se implică în spațiul public prin strategii ludice.

Casa Albastră, sursă de inspirație și loc de creaţie

Casa în care artiștii își vor dezvolta propriile proiecte și unde vor putea să își continue evoluția creativă este sursa de inspirație a pictorului Ștefan Câlția. Imobilul restaurat în 2011 se află la cinci kilometri de municipiul Făgăraș, în județul Brașov. Satul liniștit îi va extrage pe artiști din rutina cu care s-au obișnuit și le va oferi liniștea de care au nevoie pentru a depăși eventuale blocaje, pentru a se dezvolta și pentru a colabora. Așezarea rurală va avea impact și asupra perspectivelor beneficiarilor programului Șona AIR

„Mai exact, invităm artiști la Casa Albastră să ia o pauză de la rutină și joburile de zi, să se bucure de spațiu și de sat, să cerceteze, să reflecteze, să înceapă sau să finalizeze proiecte de durată din practica lor. Și între timp încercăm și noi să ne dăm seama cum putem să le oferim mai bine acest cadru, așadar fiecare lucrează la proiectul său. Ne închipuim că o schimbare de rutină combinată cu liniștea dintr-o zonă mai retrasă contribuie la bunăstare. Șona e un spațiu plin de istorie și de povești. Sunt în sat multe surse de inspirație – Oltul, Guruiețele, Fierăria lui Lazăr, arhitectura, istoria și antropologia locului, flora locală, proiectele derulate și chiar și oamenii. O astfel de separare de oraș și relocare într-un mediu rural poate avea impact pozitiv, deși suntem conștienți de efortul pe care îl fac rezidenți pentru a-și lua acest timp la dispoziție departe de viața obișnuită”, spune Monica Dănilă, coordonatoarea rezidenței.

Monica Dănilă

Cui se adresează Șona AIR

Proiectul abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține interdisciplinaritatea și colaborarea, oferindu-le artiștilor spațiu, timp și resurse financiare pentru finalizarea proiectelor. Inițiativa a apărut în urma unei cercetări preliminare, în timpul căreia au fost studiate bune practici din țară, dar și la nivel internațional, care să ajute la definirea programului.

„Șona AIR s-a născut din dorința de a iniția și experimenta cu un format construit pe ideea de rezidență așa cum ne-o imaginăm noi: de a crea un cadru spațiu-timp în care artiștii rezidenți pot avea libertatea de a cerceta și lucra la proiectele lor personale, fără presiunea de producție. O rezidență este până la urmă și un reglaj între elementele sale componente: spațiul, timpul și rezidenții. Am realizat că nu prea regăsim la noi acest model de rezidență pe termen lung, fără obligația de a produce ceva. Înțelegem că astfel de inițiative au anumite nevoi, de la siguranța unui loc în care pot găzdui rezidenții, până la siguranța financiară de a susține cheltuielile aferente: plata oamenilor din proiect, drumuri, diurne etc. În momentul de față, noi bucurăm de cofinanțarea AFCN, care ne ajută să explorăm modalități de organizare și implementare, cu scopul de a găsi o direcție sustenabilă pentru proiectul Șona AIR. În plus, artiștii și creativii care își concentrează atenția pe proiecte mai mari, pe termen de lungă durată, au nevoie de astfel de inițiative, care le oferă un tip de spațiu și timp pentru cercetare și efort susținut. E nevoie pe scena artistică locală și de astfel de rezidențe care pot susține munca artistică într-un mod sustenabil, fără așteptări de producție”, a explicat, pentru Revista Golan, Monica Dănilă.

Cum sunt selectați beneficiarii

Monica este cea care a ales artiștii invitați în ediția-pilot. Artiștii care vor fi găzduiți în 2025 vor fi selectați în urma unui open-call, ce va fi lansat în toamna acestui an. Impactul pe care îl va avea Șona AIR va fi descoperit, pe parcurs, atât de organizatori, cât și de artiști sau săteni.

„Ne dorim în mod special să aflăm ce impact va avea acest proiect atât la nivel individual, cât și în contextul local și în cel artistic. Realizăm o cercetare în cadrul proiectului despre modalități în se organizează rezidențele artistice și cum adună acestea feedback, pentru a ne adapta în mers nevoilor specifice și schimbărilor. Dar susținem și o apropiere față de sat a rezidenților, prin colaborare și dialog cu localnicii. Nu ne dorim ca rezidența să se întâmple într-un mediu steril, există în primul rând schimburile de zi de zi, discuțiile de la magazinul satului sau de pe banca din fața porții. Ne așteptăm la experiențe individuale, fiecare va accesa satul în ritmul și felul său”, a concluzionat Monica Dănilă, coordonatoarea rezidenței.

Rezidențele Șona AIR vor avea loc bianual, în primăvară și toamnă. Ediția 2024 are doar participare națională, urmând ca din 2025 să se adreseze și artiștilor internaționali. Rezidența din toamna acestui an le va găzdui pe artistele Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la granița dintre documentar și cinema experimental, și Nicoleta Moise, scriitoare și jurnalistă, a cărei practică de lucru combină arhive, video și text pentru a face vizibile povești sau evenimente mai puțin cunoscute.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici