Reverențe, Florin Partene

Pentru mine cărțile de poezie ale lui Florin Partene sînt bucurie pură. Dar, deși se laudă (ori se plînge?) că scrie o poezie pe zi („scriu zilnic cîte o poezie”), John, cum îi spun prietenii, nu e prea darnic cu fanii lui și publică foarte rar (de fapt, exact așa cum îmi place mie, dar asta rămîne între noi). A debutat în 2007 cu Reverența, Editura Vinea (Premiul Tiuk pentru debut), în 2013 a publicat Liber de causis (Charmides), și abia acum, în 2023, ne mai dă ceva bucurie-energie, prin Poezii pentru începători (Charmides). 

Poezii pentru începători e o carte de poezie care aș fi vrut să fie de zece ori mai mare, dar recunosc că senzația asta de mîhnire că se termină prea repede cartea pe care o citești e de neprețuit, e un fel de dragoste a cititorului față de scriitor, față de scriitura & cartea lui.

În Poezii pentru începători avem o poezie matură a unui poet înnăscut, stări ale unui om trecut prin viață („în preajma sărbătorilor de iarnă / în Clujul înghețat, pe Clinicilor / m-a fulgerat: toată lumea cu brazi în mîini / numai eu cu scutece pentru adulți”), care știe ce e important, ce contează în existența omului („ce cred eu e rumeguș presat / cu odihna care devine fugă pe patinoar în bocanci / în privirile părinților cuțite lungi: / las-o să încerce singură / strici gheața / vei muri înaintea ei, ce va face atunci? // atunci am reușit, / Ruxandra a patinat și viața și-a urmat cursul firesc / pe stradă în bocanci, pe gheață cu ce e potrivit pe / gheață / cățăratul în copaci doar cu hamac // dar acum că poate / nu o mai interesează / avem împreună o amintire / cum era lumea când eram mai mici / lumea zidită în gheața aceea / și poate de la astfel de gesturi gheața planetei se / retrage”). Un eu liric înțelept și conștient, pentru care dragostea, de exemplu, e cam așa: 

Poezie de dragoste

Te-ai fardat și ai luat dimineața
un autobus te-a dus și munca te-a absorbit

în tot acest timp ziua a curs
am aflat de la știri că au fost nefiresc de multe
accidente
mie m-a fost frică să ies
dar chiar și așa cînd tăiam pîine
mi-a căzut un scaun pe picior

e seară de tot
programul tău s-a terminat de mult
ai topit deja două pahare
te vei întoarce la mine”. 

Dar e ușor să gîndească așa, la 49 de ani, un profesor de filozofie, se vor gîndi adolescenții și tinerii. Ocazie cu care le citez o filozofie de-a profesorului de filozofie Florin Partene: 

O filosofie

eram, unde altundeva, acasă
stăteam, unde altundeva, în pat
mă uitam, unde altundeva, la televizoare
nu era, ce altceva să fie, nimic
mă gândeam, la ce altceva, la cerul înstelat

sub nici o formă, cum altfel, nu aveam chef
să ies pe balcon
să văd stele
să număr de unde am rămas”.

Poetul Florin Partene, care are și el, la vîrsta asta, o dorință: 

„să mă mai facă mama încă o dată
poate folosind totuși alt tată,
un neamț, un spaniol, un englez, un francez
să pot și eu să aleg mai tîrziu
pentru ce națională să înscriu”.

Mersi, dragă John, pentru cartea asta faină! 

Lectură plăcută și utilă, prieteni! 

Florin Partene, Poezii pentru începători, Charmides, 2023 


Fotografii de Mihail Vakulovski

mm
Mihail Vakulovski
Mihai Vakulovski (n. 1972, R. Moldova) a absolvit în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii, majoritatea premiate (cea mai recentă – Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice), Humanitas, 2020). Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate, traduceri în engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, catalană, greacă, lituaniană. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?”. Traducător din literatura rusă (Daniil Harms, Victor Erofeev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Venedikt Erofeev, Mihail Kononov, Zahar Prilepin, texte din muzica rock, Alexander Litvinenko & Yuri Felshtinsky etc.). A cîştigat Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa (2018). Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net), alături de Dan Perjovschi, Carmina & Alexandru Vakulovski. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici