Regizorul Bogdan Mureșanu: „E mult mai greu să joci acasă decât în deplasare”

Echipa filmului Anul Nou care n-a fost, care a revenit de la Veneția cu patru premii, a fost sărbătorită pe 17 septembrie într-un cadru festiv, la o proiecție specială găzduită de Cinema City Parklake VIP. Filmul scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu va rula în cinematografele din România și Republica Moldova din 24 septembrie. 

Au participat mai multe personalități și persoane publice, vedete și influenceri. Andreea Esca și Alexandre Eram, Amalia Enache, Pavel Bartoș, Monica Davidescu și Aurelian Temișan, Marina Constantinescu, Oana Zamfir, Florin Negruțiu, Bogdan Șerban, Silviu Petcu, Andrei Lăcătuș (Shurubel), Costi Max, Macanache au felicitat membrii echipei prezente.

„E mult mai greu să joci acasă decât în deplasare, pentru că intri în sală cu alte așteptări și alte speranțe că nu vei dezamăgi. Iar noi am început să jucăm în fața publicului de acasă. Și ne-a plăcut mult. Ne pare rău că nu vom putea fi alături de spectatori în fiecare sală, dar prin acest film vom fi acolo cu tot ce avem mai bun ca echipă. Acum îmi dau seama că aș fi putut fi un bun antrenor. Hai noi și ai noștri!”, spune Bogdan Mureșanu. 

Forum Film prezintă, din 24 septembrie, în cinematografe, Anul Nou care n-a fost, un film scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, ce propune publicului o amplă poveste, a cărei acțiune are loc pe 20 decembrie 1989. Cea mai neobișnuită zi. 

Publicul bucureștean va putea urmări filmul și în cadrul BIFF – Bucharest International Film Festival (19 septembrie, Cinema Muzeul Țăranului, ora 20:00 – sold out; 25 septembrie, Cinema Union, ora 20:00).

O parte din echipa filmului va fi prezentă și la TIFF Oradea (la Teatrul de Stat), iar regizorul Bogdan Mureșanu va participa la proiecția specială din cadrul evenimentului Zilele Filmului Românesc la Chișinău. Noi proiecții vor fi anunțate curând.

Actorii Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Adrian Văncică, Andrei Miercure, Emilia Dobrin și Iulian Postelnicu sunt protagoniștii filmului, iar despre personajele lor puteți afla mai multe în curând pe canalele de Facebook  și  Instagram ale filmului, dar mai ales în cinematografe.

Mihai Călin joacă rolul unui regizor TVR care coordonează realizarea unei emisiuni de Anul Nou, aflat într-o situație aparent fără ieșire. În acest timp, fiul său (Andrei Miercure) devine parte dintr-un plan periculos, convins de prietenul cel mai bun (Vlad Ionuț Popescu). O tânără actriță de la un teatru de stat (Nicoleta Hâncu) este chemată să recite o poezie patriotică și e dispusă să facă orice să scape de această obligație. Un securist atent la cele mai recente evenimente (Iulian Postelnicu) își ajută mama (Emilia Dobrin) să se mute dintr-o casă care se va demola, în timp ce aceasta nu vrea să renunțe la locul care-i păstrează toate amintirile. Iar muncitorul care le dă o mână de ajutor, Gelu (Adrian Văncică) ajunge într-o situație extrem de tensionată, după ce află că fiul lui a expediat prin poștă o scrisoare cu un conținut foarte periculos pentru siguranța familiei. 

Desemnat Cel mai bun film al secțiunii Orizzonti, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, lungmetrajul Anul Nou care n-a fost a fost răsplătit cu Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film. Bogdan Mureșanu a primit Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu, iar Boróka Biró a fost recompensată cu mențiunea specială pentru imagine Authors under 40 „Valentina Pedicini”. Performanța celor patru premii obținute la acest prestigios festival este unică în cinematografia românească.

Anul Nou care n-a fost va rula în cinematografele din România și Republica Moldova din 24 septembrie, distribuit de Forum Film România.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici