Regina Elisabeta a II-a s-a stins la 96 de ani

foto: www.forbes.ro

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 de ani. Milioane de britanici sunt în doliu, după ce s-a stins suverana care a condus Regatul Unit timp de 71 de ani, potrivit Euronews.

În ultimele zile, starea de sănătate a Reginei Marii Britanii s-a degradat. Monarhul britanic s-a aflat sub atenta supraveghere a medicilor la reședința din Balmoral, potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham.

Casa Regală a Marii Britanii este din nou în doliu, în mai puțin de doi ani. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat, după ce Prinţul Philip, soţul ei, a încetat din viaţă, la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021.

Domnia sa este cea mai lungă din istoria Regatului Unit al Marii Britanii. În 2022, s-au proclamat 71 de ani de la proclamarea Elisabetei a II-a ca regină a Regatului Unit.

Prinţesa Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al prinţului Albert, duce de York (viitorul rege George al VI-lea), cel de-al doilea fiu al regelui George al V-lea şi al reginei Mary, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York (Regina-Mamă). A fost botezată la Palatul Buckingham, la 29 mai 1926.

Lilibet, așa cum alintată de apropiați, şi-a petrecut primii ani de viaţă în reşedinţa părinților săi din Piccadilly 145 din Londra și la White Lodge în Richmond Park. De asemenea, a copilărit în casele de la ţară ale bunicilor săi. În 1930, s-a născut sora sa, prinţesa Margaret Rose. Aceasta a murit la 9 februarie 2002.

Prinţesele au studiat acasă, asemenea copiilor din familii înstărite. Au luat lecţii de franceză, matematică, istorie, dar şi lecţii de dans, muzică şi artă, echitaţie şi înot. Odată cu urcarea pe tron a tatălui său, prinţesa Elisabeta a început să studieze istoria şi dreptul constituţional, pregătindu-se pentru o viitoare domnie, potrivit biografiei publicate pe site-ul royal.gov.uk, citate de Agerpres.

Momentul în care Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii

Viața prințesei Elisabeta s-a schimbat radical după moartea bunicului său, suveranul George al V-lea, la 20 ianuarie 1936. Regele Edward al VIII-lea a abdicat în decembrie 1936, moment în care tronul i-a revenit Ducelui Albert de York, primul în linia de succesiune, tatăl prinţesei, care a devenit regele George al VI-lea.

După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, luând titlul Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta. Ceremonia de încoronare a avut loc în 1937.

La izbucnirea lui de-Al Doilea Război Mondial, prințesa Elisabeta și sora ei au fost mutate, din rațiuni de siguranță, la Castelul Windsor, unde au stat pe aproape toată durata conflagrației. De aici, prințesa a rostit, la doar 14 ani, faimosul discurs transmis la radio prin care îi susținea pe copiii britanici ce fuseseră evacuați din locuințele lor.

„În cele din urmă totul va fi bine; căci Dumnezeu va avea grijă de noi şi ne va da victorie şi pace”, a spus prințesa Elisabeta, conform Biography.com.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici