„Refugiul timpului”, romanul lui Gheorghi Gospodinov, laureat al The International Booker Prize 2023

Pe 23 mai 2023 a fost anunțat câștigătorul din acest an al prestigiosului The International Booker Prize 2023, distincție care a mers către ediția în limba engleză a romanului Refugiul timpului (Time Shelter) de Gheorghi Gospodinov, în traducerea Angelei Rodel. Este pentru prima dată când acest premiu îi revine unui scriitor bulgar.

Președinta juriului și cea care a făcut marele anunț a fost Leïla Slimani, cunoscuta romancieră și jurnalistă franceză de origine marocană, care a descris cartea lui Gheorghi Gospodinov drept „un roman strălucitor, plin de ironie și melancolie, o carte profundă, care abordează o problemă contemporană și, de asemenea, o întrebare filosofică: ce se întâmplă cu noi atunci când ne dispar amintirile?”. 

Refugiul timpului la Bookfest și în librării

Cartea a apărut recent și în limba română, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, traducere și note de Mariana Mangiulea Jatop. Cititorii o pot găsi deja în toate librăriile fizice și online din întreaga țară, iar începând de astăzi, 24 mai, și până duminică, 28 mai, la standul Grupului Editorial Trei din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, la un preț special. De asemenea, cartea va fi lansată la Bookfest, în cadrul unui eveniment amplu dedicat noilor traduceri apărute în cadrul colecției Anansi. World Fiction: sâmbătă, 27 mai, începând cu ora 14.00, la Scena Arena. 

Recunoaștere internațională

Refugiul timpului, roman tradus cu succes în întreaga Europă, a fost premiat anul trecut și în Italia, cu Premio Strega Europeo. În același timp, cartea s-a bucurat și de recenzii entuziaste în presa internațională, cât și de recunoașterea unor nume importante ale scenei literare. 

Olga Tokarczuk, laureata Nobelului literar din 2018, remarca faptul că „Gheorghi Gospodinov este un scriitor unic… Nimeni altul nu poate armoniza în același text o idee stranie, o fantezie minunată și o scriitură fără cusur”.   

Refugiul timpului este cel de-al treilea roman semnat de Gheorghi Gospodinov publicat în traducere în colecția Anansi. World Fiction, după Fizica tristeții și Un roman natural – ambele, în traducerea din limba bulgară a Cătălinei Puiu.  Roman satiric cu un final distopic, Refugiul timpului spune povestea unui călător misterios în timp care deschide un sanatoriu, o clinică a timpului, unde pacienții cu Alzheimer sunt tratați prin reproducerea extrem de fidelă a unei perioade trecute de timp. 

Gheorghi Gospodinov (n. 1968) este cel mai tradus și apreciat scriitor bulgar al momentului. Romanul său de debut, Un roman natural, a fost tradus în peste 20 de limbi. A publicat poezie, proză, eseuri, piese de teatru și a realizat scenarii de film. Scrie în mod regulat articole pentru cotidianul bulgar Dnevnik și pentru Deutsche Welle. Din opera lui, în colecția Anansi au apărut Fizica tristeții (2021) și Un roman natural (2022) și Refugiul timpului (2023). În prezent, scriitorul trăiește la Sofia.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici