„Reconstituirea ’68” – un proiect de teatru digital dezvoltat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

Într-un demers de recuperare a istoriilor recente și de a integra scenografiile virtuale în spectacolul de teatru contemporan, regizoarea Catinca Drăgănescu, alături de artistul Ciprian Făcăeru, vor monta la Teatrul Național din Craiova Reconstituirea ’68, parte a proiectului european ACuTe (Culture Testbeds for Performing Arts and New Technology), un proiect de mari dimensiuni în care Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este partener.

Pornind de la filmul Reconstituirea, regizat de Lucian Pintilie și considerat de mai mulţi critici cel mai bun din istoria cinematografiei româneşti, proiectul Reconstituirea ’68 va urma un model de cercetare experimentală ce explorează noi unelte și procese creative, forme de limbaj și expresii artistice facilitate de tehnologiile emergente.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova dezvoltă în prezent o serie de colaborări artistice care să apropie publicul tânăr de scenă și să-l implice în procesul de creație și dezvoltare a spectacolelor. Integrarea unor tehnologii precum realitatea virtuală, augmentată și alte fenomene contribuie la această legătură dintre proiectele artistice și tinerii activi, conectați la lumea virtuală. În acest sens, Reconstituirea ’68 face parte din acest demers.

La începutul anului 2023, Ciprian Făcăeru, co-fondatorul și directorul creativ al studioului Augmented Space Agency și asistent de cercetare în cadrul CINETic UNATC, a susținut la Teatrul Național „Marin Sorescu” o serie de întâlniri cu actorii, tehnicienii și publicul tânăr, elevi și studenți din Craiova. În urma acestor discuții, 10 regizori și regizoare din România care explorează în spectacolele lor noile tehnologii pentru care spectatorii au manifestat interes au fost invitați să propună un proiect care să fie realizat până la mijlocul anului 2024.

„Mirajul mediatic al noilor tehnologii nu de puține ori ne poate induce în eroare, în dorința noastră de a inova și explora către viitor. În acest context este important să explorăm dimensiuni ale trecutului pentru a contura un spirit critic asupra prezentului și dezvolta modele de inovație care interoghează tendințele polarizante ale noilor tehnologii”, a declarat Ciprian Făcăeru, explorator creativ al noilor tehnologii media.

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici