Eugen Raportoru la Târgul de artă MoBU

Fundația Roma Education Fund și artistul Eugen Raportoru – în parteneriat cu Platforma Civică Aresel, cu Roma Entrepreneurship Development Initiative (REDI) și European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC) – invită publicul iubitorii de arte vizuale duminică, 21 mai 2023, la o „clacă venețiană” în cadrul Târgului de artă MoBU. Evenimentul are loc între 14:00 și 15:30 la Romaero Băneasa.

În cadrul expoziției, participanții vor putea admira o serie de lucrări în ulei pe pânză dedicate femeilor rome, precum și lucrarea „Căruța”,  un obiect de instalație cu o profundă amprentă etnică întâlnită des în picturile lui Eugen Raportoru. Mai mult, artistul îi invită pe cei prezenți să picteze alături de el pe o pânză comună.

Artistul Eugen Raportoru a creat, special pentru această expoziție, o instalație pe care a denumit-o Podul – un simbol al conexiunii între lumi și comunitățile separate pe criterii etnice și de clasă. „Dacă ar fi să descriu printr-un singur cuvânt acest proiect, acesta ar fi Destin, iar instalația s-ar putea numi chiar Podul Destinului. Pentru că doar destinul a făcut ca un pictor de mahala, așa cum sunt eu, să ajungă la Bienala de la Veneția” – Eugen Raportoru.

Despre Eugen Raportoru

Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă prezent la Pavilionul Colateral Rom de la Bienala de la Veneția. Expoziția sa, Răpirea din serai, curatoriată de Ilina Schileru, a fost deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Istituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti și a fost organizată de European Roma Institute for Arts and Culture (ERIAC). Totodată, Raportoru este singurul artist român de etnie romă care a expus la Academia Regală de Arte din Londra, la Vatican sub auspiciile UNESCO și la Muzeul Etnic din Oslo și din Stockholm.

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici