„Raportează Ura” − platforma pentru sesizarea infracțiunilor împotriva LGBT+

Într-un context politic și social tensionat, marcat de discursuri extremiste și legionare care promovează ura împotriva comunității LGBT+ și altor grupuri vulnerabile, Asociația Accept lansează platforma Raportează Ura. Aceasta permite raportarea anonimă a comportamentelor și infracțiunilor motivate de ură, oferind astfel un instrument esențial pentru monitorizarea și combaterea acestor fenomene.

Conform unui raport al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, citat de Asociația Accept, România ocupă locul doi în UE la ostilitatea față de persoanele LGBT+, la egalitate cu Polonia (15%), și urmată de Belgia și Franța (14%). Oamenii din Polonia, Bulgaria, România, Croația, Lituania, Ungaria și Franța indică faptul că evită adesea sau întotdeauna anumite locuri sau locații de tea−−mă să nu fie agresate, amenințate sau hărțuite.

Anul acesta, România a fost clasată drept cea mai ostilă a doua țară din Uniunea Europeană, după Polonia, pentru persoane LGBT+, în cadrul hărții anuale Rainbow Map, publicată de ILGA-Europe, un ONG internațional. Singurele țări din Europa cu scoruri mai mici sunt toate din afara UE, precum San Marino, Monaco, Belarus, Armenia, Turcia, Azerbaidjan și Rusia. La capătul opus se află Malta, Islanda, Belgia, Spania și Danemarca care au ocupat primele locuri în clasament.

Totodată, studiile indică faptul că doar 4% dintre victimele din România raportează astfel de incidente la poliție. Lipsa unei astfel de încrederi în autorități subminează disponibilitatea persoanelor LGBT+ de a-și exercita dreptul de a solicita reparații și protecție prin raportarea crimelor motivate de ură. Rezultatele pot reflecta, de asemenea, experiențe negative pe care respondenții LGBT+ sau prietenii, rudele și colegii lor le-ar fi putut avea în relație cu poliția.

Un caz emblematic care demonstrează inadecvarea răspunsului instituțiilor românești este incidentul din 2013 de la Muzeul Țăranului Român. Extremiștii au blocat proiecția unui film LGBT+, scandând sloganuri de ură și folosind simboluri fasciste, în timp ce autoritățile au rămas pasive. După ani de clasări ale cazului, România a fost condamnată în 2021 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale comunității LGBT+.

Cum funcționează platforma

Platforma este un spațiu sigur și anonim unde utilizatorii pot semnala discursuri și infracțiuni motivate de ură. Datele colectate vor fi folosite de Asociația Accept pentru monitorizare și advocacy, contribuind la o înțelegere mai profundă a amplorii fenomenului și la elaborarea unor măsuri mai eficiente.

De asemenea, victimele pot accesa diverse forme de sprijin:

  • Consiliere juridică gratuită
  • Consiliere psihologică individuală
  • Redirecționare către grupuri de suport
  • Sesiuni de informare

Pentru urgențe, victimele sunt sfătuite să contacteze autoritățile la 112. Raportarea anonimă prin intermediul platformei nu înlocuiește acțiunile legale, dar este un pas crucial pentru documentarea fenomenului și crearea presiunii publice necesare pentru schimbare.

Accesează platforma Raportează Ura aici: https://raporteazaura.acceptromania.ro.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici