Protest în Ungaria împotriva decretului care obligă femeile să asculte bătăile inimii fătului înainte de avort

foto: news.ro

Mii de oameni au manifestat la Budapesta împotriva unui decret recent care obligă femeile însărcinate să asculte „funcţiile vitale” ale fătului înainte de avort, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aproximativ 3.000 de persoane, majoritatea femei, s-au adunat miercuri seara în faţa sediului Parlamentului, pentru a apăra „dreptul fundamental de a decide să aibă sau nu un copil”.

O biologă, Kléo Nyitrai, în vârstă de 28 de ani, spune că „vrea copii”, dar atunci când va alege ea. „Totul este atât de incert cu războiul, inflaţia, criza energetică”, a subliniat ea.

Femeile care vor să întrerupă o sarcină sunt obligate să asculte ritmul cardiac al fătului, începând de la jumătatea lunii septembrie, potrivit unui formular completat de obstetrician înaintea avortului.

Această măsură a fost denunţată la manifestaţia de miercuri seara. „Şi cu bătaia inimii mele cum rămâne? Ea nu interesează pe nimeni?”, „Vezi-ţi de uterul tău!” sau „Vaginul meu, decizia mea”, scria pe pancarte.

foto: news.ro

Avortul este legal – până în a 12-a săptămână de sarcină, încă din anii ’50, însă premierul ultra-conservator Viktor Orban, care se află la putere din 2010, şi-a multiplicat măsurile „nataliste”. Ungaria apără – de la intrarea în vigoare a unei Constituţii, în 2012 – „viaţa fătului încă de la conceperea acestuia”.

ONG-ul Amnesty International a denunţat, la anunţarea acestui nou decret, un „recul îngrijorător”, care va face „mai greu accesul la avort” şi care va „traumatiza şi mai mult femeile care se află într-o situaţie dificilă”.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici