Proiectul cultural ROOTS în luna martie: patru evenimente cu acces liber pentru studenți, în București

Cercetarea coregrafică ROOTS, ce își propune să exploreze tema rădăcinilor, conexiunea dintre om și natură și responsabilitatea cu care vine această legătură, a pornit înscrierile pentru prima serie de evenimente cu acces gratuit pentru studenți, care va avea loc între 15 și 30 martie. Acestea se vor desfășura la /SAC Malmaison, AREAL – spațiul pentru dezvoltare coregrafică și la Institutul Cultural Italian și se adresează profesioniștilor și studenților de la facultățile și secțiile de arte, regie de teatru, film, coregrafie, filosofie, psihologie, cât și publicului interesat de inițiativele ce reunesc arta și știința. 

ROOTS reunește coregrafi și artiști vizuali, dar și filosofi, antropologi, psihoterapeuți, terapeuți prin artă și experți în neuroștiință într-o echipă coordonată de coregrafa și profesoara universitară Valentina De Piante. Această cercetare își propună să deschidă discuția despre legătura cu mediul înconjurător, așa cum mai există ea în zilele noastre, despre comunitățile-organism care își susțin și sunt susținute de către indivizii-celulă, despre relații simbiotice și modul în care pot fi întrupate.

Program

Ignore not Useful Roots. Resist Meager Descriptions, Irina Bobei

Seria de evenimente începe vineri, 15 martie, de la ora 19:00, cu conferința „Ignore not Useful Roots. Resist Meager Descriptions” susținută de doctoranda în domeniul Studiilor Culturale Irina Bobei, la /SAC Malmaison. 

Irina Bobei va susține un lecture performativ pornind de la întrebările „Care este locul corpului în peisaje fragile și tensionate, afectate de urbanism agresiv? Care este locul poveștilor în peisajele postindustriale precare aflate într-o continuă transformare?…”, iar prin această explorare își propune să aducă în fața celor prezenți povești din spații urbane în care oamenii și natura deseori sunt în conflict și caută căi de a coexista.

Accesul la eveniment este liber pentru toți cei interesați iar înscrierile se fac aici.

Șezătoare, Lena Ciobanu

Pe 17 martie, de la ora 15:00, va urma „Șezătoare”, prima propunere performativă ROOTS, susținută de Lena Ciobanu pentru cei fascinați de modul în care lucrurile sunt interconectate între ele. 

Lena le propune participanților să își imagineze o paralelă între universul vegetal și lumea umană, între organisme și comunități și să caute soluții pentru mai mult echilibru și respect reciproc.

Înscrierile fac aici, iar accesul este gratuit.

Germenii Eco-Somatici ai Reciprocității, dr. Raffaele Rufo

În 26 martie, de la ora 19:00, Dr. Raffaele Rufo va susține o conferință publică la Institutul Cultural Italian din București care va explora modul în care dansul, coregrafia, teatrul, performance-ul și terapia prin artă se întrepătrund cu gândirea ecologică și socio-politică. 

Prelegerea pleacă de la premisa că, deși societatea s-a dezvoltat într-un ritm accelerat în care polarizarea dintre culturi și indivizi și tehnologizarea au redus lumea naturală la o simplă resursă de exploatat. Cu toate acestea, în ultimii ani se pun bazele unei schimbări culturale ce re-conectează viața umană și lumea naturală.

Dr. Raffaele Rufo (PhD) propune o re-cunoaștere a universului non-uman prin mișcare și prin analiza percepției și a experienței din corp la întâlnirea cu mediul înconjurător, astfel redecoperindu-se înrudirea, asemănările și oglindirea dintre indivizi și ecosistemele în care trăiesc.

Și pentru acest eveniment accesul este liber; înscrierile se fac aici.

Embodied Symbiosis /// Symbiotic Dances, workshop cu Tímea Kovács

Iar în ultimul weekend al lunii, Tímea Kovács va susține un workshop public dedicat explorării prin mișcare a fenomenului de simbioză, pe 30 martie, de la ora 18:00, la AREAL – Spațiu pentru dezvoltare coregrafică, din București.

Noi ce putem învăța transpunând conceptul simbiozei în mișcare și improvizație de dans? Ce ne poate oferi experiența întrupării a diferitelor forme de simbioză?”, propune  Tímea în cele trei ore care vor fi dedicate explorării prin dans și mișcare a acestui fenomen de cooperare numit simbioză. 

Atelierul va consta în exerciții simple de mișcare susținute de practici somatice ca Body-Mind Centering și metoda Feldenkrais.

Accesul la workshop este gratuit doar pentru studenți; înscrierile se fac aici.

Calendar ROOTS

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici