Proiecția „Vermeer: Retrospectiva” de la Muzeul Național de Artă al României invită publicul la vizionarea celor mai faimoase capodopere ale artistului 

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României continuă și în luna iulie, cu proiecția filmului Vermeer: Retrospectiva. Aceasta are loc vineri, pe 19 iulie, de la ora 19:00, în Sala Auditorium a MNAR. 

Proiectul, realizat de Happy Cinema în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, invită publicul iubitor de frumos, în perioada martie-decembrie 2024, la o serie de proiecții lunare de filme documentare de artă spectaculoase la MNAR (intrarea Str. Știrbei Vodă nr. 1). Astfel, Anul filmelor de artă aduce arta mai aproape de public, punând în context operele de artă și aducând pe marile ecrane poveștile captivante din spatele unor creații care au făcut istorie.

În primăvara anului 2023, Rijksmuseum din Amsterdam și-a deschis porțile pentru cea mai mare expoziție Vermeer din istorie. Conținând lucrări împrumutate din întreaga lume, această retrospectivă majoră aduce împreună cele mai faimoase capodopere ale lui Vermeer, inclusiv Fata cu cercel de perlă, Geograful, Lăptăreasa, Doamna scriind o scrisoare cu servitoarea ei și Femeia ținând o balanță. Acest nou film marca Exhibition on Screen invită publicul la o vizionare privată a expoziției, însoțită de directorul Rijksmuseum și curatorul expoziției.

Pe lângă aducerea împreună a lucrărilor lui Vermeer, atât Rijksmuseum, cât și Mauritshuis din Haga au efectuat cercetări asupra artei lui Vermeer, asupra alegerilor artistice, motivațiilor pentru compozițiile sale, precum și procesului creativ din spatele picturilor sale.

„Nu ne-am fi gândit că este posibil ca atât de multe muzee să fie dispuse să își împrumute capodoperele. Cu această expoziție putem prezenta picturile lui Vermeer unei întregi noi generații…” (Taco Dibbits, Director al Rijksmuseum) 

Programul proiecțiilor din 2024

  • Vermeer The Greatest Exhibiton (2023, 90 min.), vineri 19 iulie 2024, ora 19.00
  • Exhibition on Screen: Klimt and The Kiss (2023, 90 min.), vineri 9 august, ora 19.00
  • Exhibition On Screen: Pissarro: Father of Impressionism (2022, 90 min.), vineri 20 septembrie 2024, ora 19:00
  • Exhibition On Screen: The Danish Collector – Delacroix To Gauguin (2021, 90 min.), vineri 4 octombrie 2024, ora 19:00
  • Sunflowers. The mystery of Van Gogh’s greatest artworks (2022, 85 min.), vineri 15 noiembrie 2024, ora 19.00
  • Exhibition on Screen: Raphael Revealed (2020, 90 min.), vineri 6 decembrie 2024, ora 19.00 

Acces & bilete

Biletele se pot achiziționa online de pe www.happycinema.ro, la prețul de 30 lei. Filmele sunt în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Filmele de artă pot fi urmărite și la cinematografele Happy Cinema din țară, în orașe precum Bacău, Bistrița, Botoșani sau Buzău.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici