Proiect unic: semimaraton prin cele mai importante instituții de cultură din Cluj-Napoca

În data de 8 octombrie 2023, de la kilometrul 0 al Clujului, Piața Unirii, va porni „Fuga la cultură”, un proiect care promovează un stil de viață sănătos, prin sport și cultură pentru toată lumea. Vor fi 5 probe de alergare care ating trei dimensiuni: cultura, istoria și educația, care trec prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului.

Proiectul dorește a fi un concept unic și atractiv, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și sport atât pentru participanți, cât și pentru susținători. Organizatorii acestuia își doresc să susțină prin activități specifice dezvoltarea culturală și sportivă a Clujului și a României. Toate datele statistice din România evocă faptul că interesul pentru cultură și sport este în scădere și suntem situați, ca țară, pe ultimele locuri la nivel european. 

Fuga la cultură se adresează tuturor iubitorilor de sport și cultură, dar nu numai, prin activități cultural-sportive ample care vor promova interesul pentru sport și cultură. Ne adresăm tinerilor prin creșterea gradului de consum a culturii și dezvoltarea posibilității de autoexprimare, prin creșterea nivelului de informare cu privire la valorile artei locale, naționale și internaționale precum și prin creșterea gradului de implicare a lor în activități de promovare a sportului și culturii. Acest eveniment e un act de curaj, dar e unul foarte necesar.” (Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania)

Dimensiunea cultural-sportivă

Traseul are ca start și finish kilometrul 0 din Piața Unirii, este de fapt o alergare prin istoria Clujului și a Transilvaniei.

Obiectivele atinse sunt: Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail (1350-1487) și Ansamblul Statuar Matia Corvin (1900), Palatul Banffy (1774-1785), strada Iuliu Maniu (stil arhitectural eclectic, strada „oglindă”), strada Eroilor cu statuia Lupa Capitolina și Biserica Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, Strada Universității cu Hotelul Continental (fostul Hotel New York, clădire de colț eclectică), Turnul Croitorilor și zidurile vechii cetăți – strada Potaissa, Biserica Reformată (sec 15-16) și Statuia „Sfântul Gheorghe ucigând Balaurul” (originalul de la 1373), Strada Episcop Ioan Bob cu Biserica Bob (1801-1803).

De asemenea, traseul va trece efectiv prin interiorul următoarelor instituții culturale: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, „Universitatea Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie. În fiecare instituție, se va consemna trecerea printr-o brățară cu mesaje culturale și cu evenimente culturale.

Dimensiunea educațională

Traseul este și o alergare prin care organizatorii își propun dezvoltarea culturală a comunității prin informații electronice și pliante tipărite cu privire la toate obiectivele atinse pe parcurs. Medaliile și trofeele vor simboliza o carte deschisă.

Dimensiunea sportivă 

Concursul sportiv presupune 5 probe, fiecare denumită cu numele unei arte:

  •  semimaraton 21 km Opera
  • clasic 10 km Teatru
  • cros 5 km Muzeu
  • cursa populară 2 km Film
  • curse copii Carte

Evenimentul are 500 de locuri disponibile, iar înscrierile se fac aici.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici