Proiect de terapie prin artă dedicat copiilor neurodivergenți și pacienților cu Parkinson: Practici expresiv-creative pentru neurodiversitate

Asociația Entuziart, alături de partenerii săi, lansează o nouă inițiativă de terapie prin artă care se axează pe două categorii de persoane cu nevoi speciale. Evenimentul înglobează două dintre proiectele asociației; unul de terapie prin dans, pentru pacienții diagnosticați cu boala Parkinson, cu al doilea proiect fiind de terapie artistică pentru copiii neurodivergenți. 

Pe lângă un impact direct pentru persoanele din aceste categorii, mișcarea își dorește să sporească conștientizarea necesității în România de a acorda mai multă atenție și sprijin atât persoanelor cu nevoi speciale, cât și celor care le oferă grijă. 

Activitățile au loc în București, în perioada septembrie–octombrie, iar detalii se găsesc aici.

Prima latură a proiectului va consta în formarea unor metode pedagogice expresiv-creative pentru profesorii din învățământul primar, gimnazial și liceal care lucrează cu copii și adolescenți cu cerințe educaționale speciale. Programul de formare va cuprinde module de art-terapie, dans-terapie și de utilizare a tehnicilor vocale pentru facilitarea exprimării de sine și a socializării copiilor cu CES. De asemenea, pentru copiii din școlile speciale partenere (Școala Specială Sf. Nicolae și Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1) se va realiza o serie de ateliere în aceste discipline. 

A doua latură a proiectului se adresează unui alt tip de neurodiversitate, una care afectează procesul de îmbătrânire: persoanele afectate de Parkinson și aparținătorilor lor. Li se oferă așadar ateliere de dans-terapie și realizarea unei reprezentații cu și despre aceste persoane, menită să atragă atenția publicului asupra afecțiunii, nevoilor dar și potențialului performativ unic oferit de această particularitate neurologică.

Atelierele tematice destinate beneficiarilor direcți ai proiectului nu sunt deschise publicului larg. Participarea se va face exclusiv pe baza recomandării medicului de specialitate, doar dacă gradul afecțiunii permite acest lucru, iar toate activitățile terapeutice vor fi urmărite de supervizori recunoscuți la nivel internațional în domeniile de referință. Ele vor avea loc în București, la Centrul Național al Dansului. 

Atelierele vor fi finalizate printr-o expoziție a lucrărilor de art-terapie în a doua jumătate a lunii octombrie, precum și un spectacol Performing ParkinsOn Dance, pe 31 octombrie.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici