Proiect autohton unic. Rolul universităților artistice în regenerarea comunitară

Volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil, coordonat de Miki Braniște și Mihaela Michailov, va fi lansat vineri, 4 noiembrie 2022, începând cu ora 19.00, la sediul UNATC „I.L. Caragiale” din București. Participarea la eveniment este cu acces liber, în limita locurilor disponibile.

Apariție-eveniment, publicată sub egida editurilor UNATC PRESS și Presa Universitară Clujeană, cartea cuprinde primele date ale unei cercetări exploratorii pe termen lung ale unui proiect autohton unic, inițiat din nevoia acută de a răspunde, prin demersuri concrete, absenței unei infrastructuri care să asigure accesul la cultura publică și să genereze politici extinse de educație prin artă.

Este vorba despre „Modele Alternative de infrastructură comunitară” (MAIC), inițiat în primăvara anului 2021 de Centrul de Cercetare în Arte Performative și Film (CeArFi), din cadrul Departamentului Cercetare Dezvoltare Inovare al UNATC București, alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, ONG-urile Idea77 și ColectivA, și Primăria din Dumbrăvița.

Proiectul își propune să analizeze felul în care triada cultură – educație – mediu poate funcționa ca motor de inovare ȋn direcția conceptului de reziliență și regenerare comunitară pe termen lung. MAIC este dezvoltat pe multiple paliere de cercetare exploratorie – socială, culturală, comunitară, educațională – și vizează crearea unui liant puternic între universități, autorități locale, ONG-uri și comunități.

Volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil, în care semnează texte 11 specialiști în regenerare comunitară și cercetători dedicați temei, din țară și străinătate, este rezultatul unei perioade de lucru de un an în comuna Dumbrăvița din județul Timiș și, intensiv, în Tabăra de Vară din localitate (3-12 iulie).

Cartea reprezintă o arhivă consistentă a unui proces amplu de intervenție comunitară în desfășurare, care a presupus un permanent schimb de idei, practici și construcții partajate de posibile arhitecturi locale, cu actori ai comunităților din Dumbrăvița. Arhivarea acestui proces contribuie la dezvoltarea cadrelor de cercetare cu relevanță practică și deschide noi spații de reflecție aplicată în cercetarea artistică.

Contributorii acestui volum sunt: Sebastian Țoc – sociolog, cercetător – Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative; Cornel Ban – conferențiar în economie politică internaţională la Copenhagen Business School; Catinca Drăgănescu – cercetătoare UNATC „I.L. Caragiale” București, manager cultural și regizoare de teatru; Miki Braniște – manager cultural și curator, lector universitar Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca; Maria Draghici – artivist, contributor și coordonator de programe cultural-educaționale și de arhivă, cercetătoare UNATC „I.L. Caragiale” București; Claudiu Mesaroș – conferențiar, abilitat în domeniul Filosofie la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest, Timișoara; Michel Gölz și Maximilian Kastens – membri ai Kollektiv Raumstation din Viena; Lala Pananit – facilitator comunitar, antropolog urban și evaluator de proiecte; Silviu Medeșan – arhitect, cercetător și designer social și Nina Mihaljinac – conferențiar asociat al Facultății de Arte Dramatice din cadrul Universității din Belgrad. Contribuțiile acestora sunt completate de un dialog cu locuitori din comuna Dumbrăvița, într-un demers care își propune să surprindă atmosfera locală și principalele, deopotrivă, neajunsuri și oportunități văzute prin ochii localnicilor.

Evenimentul din 4 noiembrie va avea loc în prezența inițiatoarelor cercetării, Maria Draghici și Catinca Drăgănescu, a lui Liviu Lucaci, rector al UNATC „I.L. Caragiale”, a lui Miki Braniște și a lui Claudiu Turcuș, din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, moderați de Mihaela Michailov.

Volumul Infrastructuri cultural-comunitare. Laboratoare ale unui viitor durabil va fi lansat și la Cluj-Napoca (pe data de 7 noiembrie) și Dumbrăvița (pe data de 9 noiembrie).

Proiectul MAIC este co-finanțat de AFCN, Centrul de Proiecte Timișoara, UNATC „I.L. Caragiale” București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici