Prima lună din an aduce încă cinci contexte în care compania independentă de teatru Vanner Collective deschide discuții despre teme ale zilelor noastre, prezente în tot ceea ce ne înconjoară și despre care nu e ușor mereu să vorbim: depresia și mecanismele construite pentru a merge mai departe cu ea, comunicarea cu sens, eco-anxietatea, moștenirea pe care o ducem și modurile în care ne limitează, fricile, vulnerabilitățile și superputerile fiecăruia dintre noi.
Cinci noi reprezentații, între 15 și 28 ianuarie, pun întrebări și pun și spectactorii pe gânduri, dintr-o perspectivă onestă, cu care oricine se poate identifica.
Tot ce-i minunat în lume
Programul lunii începe pe 15 ianuarie, ziua despre care se spune că ar fi cea mai deprimantă din an, cu spectacolul Tot ce-i minunat în lume (unteatru, str. Sfinții Apostoli nr. 44, București, ora 20:00), ce propune o temă extrem de serioasă, dar într-o cheie inedită și nu lipsită de umor: depresia, alături de cel puțin un milion de motive care să ne amintească, atunci când e nevoie, că viața e minunată.
Text: Duncan Macmillan și Jonny Donahoe. Cu: Denisa Nicolae. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Bădescu.
Bilete aici.
Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons
Pe 21 ianuarie, Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons (unteatru, str. Sfinții Apostoli nr. 44, București, ora 20:00) vorbește despre intimitate și modul în care ea evoluează. Într-un context distopic în care oamenii nu mai pot rosti mai mult de 140 de cuvinte pe zi, un cuplu găsește noi metode de a comunica și de a se adapta noilor reguli.
Autor: Sam Steiner. Actori: Denisa Nicolae & Liviu Romanescu. Regia: Iulia Grigoriu. Scenografia: Răzvan Bordoș. Light design: Alexandru Matios. Sound design: Bogdan Moroșanu.
Cassandra
În Cassandra (Apollo 111 Teatrul, Palatul Universul, Str. Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25), spectacol care se va juca pe 24 ianuarie, publicul va călători în mintea unei scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite.
Text: Norah Sadava & Amy Nostbakken („Mouthpiece”). Traducere: Denisa Nicolae. Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu. Regie: Leta Popescu. Scenografie: Tudor Prodan. Muzică: Mihai Dobre. Mișcare scenică: Ștefan Lupu. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Sunet: Daniel Octavian Nae. Lumini: Marius Nițu.
Biletele vor fi disponibile în curând.
LUNGS
Cel mai longeviv spectacol al Vanner Collective, LUNGS (Teatrul ACT, Calea Victoriei nr. 126, 27 ianuarie, 19:30) este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală – într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr își dorește un copil.
Text: Duncan Macmillan. Cu: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Andreea Bădescu.
KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci
Ultimul spectacol al lunii este KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci (Teatrul Național „I. L. Caragiale”, Sala Mică, 28 ianuarie, 19:00), ce prezintă drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate dar și o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare.
Text: Raluca Mănescu. Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu. Mișcare scenică: Teodora Velescu. Compoziție muzicală: Mihai Dobre. Scenografie și costume: Elena Gheorghe. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Univers sonor și light design: Alexandros Raptis. Concept Denisa Nicolae și Liviu Romanescu.
Bilete aici.
Despre Vanner
Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.