Programul ParkinsOn Dance, dans-terapia ce ameliorează simptomele fizice și emoționale ale bolii Parkinson, continuă

Fotografie de Tudor Popa

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România. 

Programul pilot a constat într-un atelier de formare în dans terapie pentru profesioniști, ateliere de dans terapie pentru pacienți în București și Azuga și o reprezentație artistică, experiențială, alături de beneficiarii proiectului și adresat publicului larg, “Performing ParkinsOn Dance”.

Beneficiile a două ore de dans săptămânal

Pornit din dorința inițiatoarelor proiectului, psihoterapeutul Loredana Larionescu, medicul neurolog Bianca Nițu și coregrafa și managerul cultural Irina Marinescu, de a susține bolnavii din România să beneficieze de dans-terapie, ParkinsOn Dance a avut și rezultatele studiilor clinice internaționale în spate: statistic, o oră de dans de două ori pe săptămână îmbunătățește semnificativ echilibrul, postura, fluiditatea mișcărilor, capacitatea de a iniția mișcări și schimba direcții și ameliorează și simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emoțională).

Ateliere la București și Azuga

ParkinsOn Dance a debutat la final de martie, când specialistele Melanie Brierley și Sari Lievonen au susținut un atelier de tehnici de dans-terapie pentru boala Parkinson, adresat persoanelor cu experiență în mișcare și dans și/sau psihoterapie, care doresc să învețe metode de dans terapeutic pentru pacienții cu acest diagnostic. Ulterior, coregrafa Irina Marinescu și dans terapeuta și psihoterapeuta experiențială Loredana Larionescu au susținut ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian cu beneficiarii, atât la București, la Centrul Național al Dansului, dar și la Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga.

Pacienții înrolați în program au trecut printr-un proces complex de evaluare, deoarece tipul de dans terapie și intensitatea exercițiilor trebuie să se stabilească în funcție de stadiul bolii dar și de comorbiditătile asociate, astfel încât să se limiteze potențialele riscuri, iar beneficiile să fie maxime. Monitorizarea neurologică  a pacienților pe parcursul sesiunilor de dans terapie este esențială.

Participanții la proiect, atât la atelierele de dans, cât și la reprezentația artistică ce a încheiat proiectul, confirmă la rândul lor că dans-terapia reușește să amelioreze simptomele fizice și emoționale ale bolii Parkinson și crește calitatea vieții persoanelor cu acest diagnostic ca nicio altă formă de exercițiu fizic și ca nicio altă terapie în general, contribuind la crearea unui sentiment de bucurie, de apartenență la comunitate și stare de bine.

ParkinsOn Dance continuă până în noiembrie

ParkinsOn Dance va continua în perioada septembrie-noiembrie 2023, ca parte a proiectului mai amplu „Practici creativ-expresive pentru neurodiversitate” promovat de Asociația Entuziart și co-finanțat de ARCUB prin programul București Acasă 2023 și va consta în  ateliere de dans-terapie (contemporan și tango) la CNDB și o reprezentație participativă realizată în colaborare cu participanții și deschisă publicului larg.

Detalii despre proiect vor fi anunțate în curând pe site-ul organizatorilor.


Citește și un interviu realizat cu Irina Marinescu AICI.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici