Primul proces de climă din România, intentat Guvernului. Declic cere amendarea premierului

foto: declic.ro

Comunitatea Declic a deschis, marţi, la Curtea de Apel Cluj, primul proces de climă împotriva statului român, prin care cere inclusiv amendarea premierului Nicolae Ciucă şi a miniştrilor Mediului şi Energiei, anunță organizația într-un comunciat de presă.

Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, membrii Declic cer în instanță și amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile.

„Am făcut acest pas pentru că, de ani buni, auzim de la politicienii români numai promisiuni. Semnează acorduri internaționale, participă la summituri despre schimbări climatice și apoi se întorc în România fără să aplice vreuna dintre măsurile care ne-ar salva planeta. E vorba de viitorul nostru și al copiilor noștri. De aceea, ne cerem dreptatea în instanță. Ca să le pese cu adevărat, cerem ca reprezentanții statului român fie taxați pentru inactivitate: 20% amendă din salariu, pentru fiecare zi în care întârzie să ia măsuri.” – Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic

Declic a invocat, în acțiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, se arată în acțiunea depusă la Curtea de Apel Cluj.

Declic solicită în instanță: Obligarea pârâților Nicolae Ionel Ciucă, Tanczos Barna și Virgil Popescu la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la adoptarea efectivă a măsurilor ce se impun pentru atingerea obiectivelor prevăzute.

Acest proces pe climă urmărește ca, la final, instanța să oblige statul român, prin hotărâre judecătorească:

  • să ia toate măsurile necesare în vederea reducerii cu 55% a gazelor cu efect de seră (în continuare GES) până în anul 2030, respectiv atingerii neutralității climatice până în anul 2050, măsuri ce se vor concretiza într-un angajament scris în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii;
  • să ia toate măsurile necesare în vederea creșterii ponderii regenerabilelor din consumul final de energie la 45% și creșterii eficienței energetice cu 13% până în anul 2030;
  • în termen de maxim 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să adopte planuri concrete și coerente de atenuare și adaptare la schimbările climatice ce cuprind inclusiv bugete anuale de carbon, în vederea atingerii obiectivelor asumate potrivit punctului 1.1 și 1.2., precum și mecanisme de  raportare și monitorizare a progresului în atingerea acestor obiective;

Declic a depus la dosarul din instanță și studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care susțin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.

mm
Liviu Ardelean
Și-a început activitatea în mass-media în anul 2007, făcându-și auzită vocea la mai multe posturi locale de radio din Transilvania. În 2020, a făcut tranziția către domeniul comunicării strategice și a devenit consilier de imagine. Pe lângă activitatea în PR, contribuie cu articole și analize la publicații precum Revista Golan și Educație Privată.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici