„Povești în bucate”: istoriile din spatele mâncărurilor, prezentate într-o expoziție multimedia la HEI Timișoara

Expoziția „Povești în bucate” este deschisă publicului în perioada 18-22 octombrie 2023 la HEI – House of European Institutes din Str. Hector 1, Timișoara, iar accesul publicului este gratuit.

Deschiderea expoziției are loc miercuri, 18 octombrie, ora 18:00, în prezența creatoarei, Cinty Ionescu, și se bucură de un cuvânt înainte de Smaranda Vultur, cercetătoare și specialistă în istorie orală.

Expoziția „Povești în bucate” propune descoperirea poveștilor din spatele mâncărurilor, prin prisma amintirilor a 30 de persoane, personalități culturale și membri ai mai multor comunități etnice și religioase din zona Timișoarei și a Banatului.

„Povești în bucate” include materiale audio-video difuzate în premieră sub forma unei instalații video, cu scopul de a explora interacțiunea dintre memorie și gust, istoria individuală și rețetarul familial, memoria colectivă și tradițiile locale, cultură și identitate.Tradițiile culinare sunt împletite intrinsec cu contextele istorice, sociale și politice. Alimentele evocă emoții și creează legături, iar bucatele devin expresia conservării și a transmiterii unei dinamici regionale colective. 

Instalația pune în valoare experiențele și perspectiva persoanelor intervievate, cu vârste între 30 și 90 de ani, pentru a cerceta moștenirea culinară a zonei, dar mai ales pentru a explora poveștile încorporate în felurile de mâncare specifice unui timp și spațiu (bănățean), investite cu emoții și filtrate de vreme.

„Povești în bucate” este un proiect inițiat și dezvoltat de Cinty Ionescu, o artistă cu un interes constant pentru colaborarea interdisciplinară și experimentul live. De-a lungul anilor, Cinty a inițiat și coordonat un documentar interactiv și numeroase instalații, majoritatea performative, inspirate de propria documentare video. A lucrat la zeci de spectacole de teatru și dans în țară, în SUA și în Germania; a susținut sute de reprezentații live ce includ colaborările cu muzicieni. În 2011 a primit Premiul de Excelență pentru Video Design în cadrul festivalului Fringe New York City.

Iubiri interzise, deportări, oameni fugiți peste hotare, stratificare socială și inegalitate de gen

„Despre ce vorbim când vorbim despre mâncare?” este întrebarea la care își propune să răspundă expoziția de la House of Europen Institutes prin poveștile colectate. Astfel, vorbind despre mâncare în Banat, se povestește despre iubiri interzise, deportări în Rusia și Bărăgan, restaurantele din comunism, fuga ilegală peste hotare, autonomie alimentară, risipă, artă, ecologie, foamete, banchete și rugi, întreprinderi sociale, acțiuni caritabile, și multe altele. 

Tematicile ce se desprind din mărturiile filmate sunt și factori determinanți ai alegerilor legate de hrană, al ritualurilor legate de aceasta și de transmiterea ei. Interculturalitatea, evenimentele istorice și schimbările politice, rolul femeii în societate și al copilului în cadrul familiei, stratificarea socială sunt câteva dintre temele scoase la iveală pe parcursul lucrului cu această arhivă. Acestea sunt și criteriile după care a fost organizat conținutul ce poate fi vizionat în cadrul instalației propuse la HEI – House of European Institutes din Timișoara.

Criteriul de selecție al persoanelor intervievate: diversitatea cât mai largă din punct de vedere etnic, religios, generațional și de gen.

„Le sunt foarte recunoscătoare pentru timp și pentru povești tuturor celor care fac parte din această instalație (menționați în ordine alfabetică):Adriana Babeți, Ivan Bogdanov, Marta Bosică, Hana Csaszar, Franisc Datcu, Margareta Docea, Luciana Friedman, Lia Gaudi, Monica Tasi Herczeg, Noemi Hugel, Gheorghe Iana, Jorgovan Javorca, Zvika Kfir, Robert Kohl, Caius Ovidiu Merșa, Goran Mrakić, Getta Neumann, Marius Orăvițan, Andreea Pătroi, Elena Radu, Adina Ștefănescu, Cristina Șved, Iosif Tasi Tajó, Olga Török, Mihaela Vețan, Monica Vidoni, Lia Vighi, Smaranda Vultur. (Cinty Ionescu)

Echipa

  • Concept, documentare și editare video: Cinty Ionescu
  • Design & producție: David Grohe
  • Echipament tehnic: Centrul Media al Universității Politehnica Timișoara

Program de vizitare

Programul de vizitare al expoziției este în perioada 19-22 octombrie 2023, după cum urmează: joi și vineri între 16:00 și 20:00, sâmbătă și duminică între 11:00 și 20:00.

Acces gratuit la HEI

Accesul la evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor, vizitatori ai Timișoarei și membri ai comunităților orașului deopotrivă, indiferent de abilități, credințe, stil de viață. 

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici