„Povești în bucate”, instalație audio participativă inedită în parcul central al orașului Câmpulung Muscel

Duminică, în data de 2 iunie 2024, artista Cinty Ionescu propune, în colaborare cu Muscel FM, evenimentul „Povești în bucate”, instalație audio participativă, în parcul central al orașului Câmpulung Muscel. Instalația concepută de artistă presupune un apel către cetățenii orașului de a participa, între orele 11:30-13:00, prin aducerea unui echipament radio cu baterii, la realizarea unei instalații audio care va da voce poveștilor de viață din zona Muscelului.

„Povești în bucate” este un proiect de documentare audio-video în sânul diverselor comunități din zona Muscelului. Instalația audio din Grădina Publică „Merci”, realizată în cadrul programului Accelerator Câmpulung, propune descoperirea poveștilor din spatele mâncărurilor, reunite din amintirile a peste 20 de persoane intervievate cu scopul de a explora interacțiunea dintre memorie și gust, istorie individuală și rețetă de familie, rețetar regional și memorie colectivă, cultură și identitate.

Astfel, cetățenii din Câmpulung vor putea participa la acest eveniment prin care, cu fiecare echipament radio adus în spațiul public și setat pe frecvența Muscel FM, vor amplifica poveștile muscelene de viață documentate de artistă în primăvara anului 2024 și difuzate de Muscel FM pe data de 2 iunie, în intervalul orar menționat.

„Povești în bucate” pune în valoare experiența și perspectiva persoanelor intervievate, cercetează moștenirea culinară a zonei, dar mai ales poveștile încorporate în felurile de mâncare specifice și asociate unor momente în timp și spațiu, investite cu emoții și filtrate de vreme. Stratificarea socială, dezindustrializarea și evenimentele istorice sunt elemente desprinse din această cercetare, factori care au influențat și continuă să influențeze modul în care oamenii se hrănesc și ceea ce aleg să transmită sau să rețină odată cu circularea unor rețete.

„La nivel personal, carnetul de rețete scris de mâna mamei mele a fost principalul instrument folosit, mai mult sau mai puțin conștient, pentru a-i conserva memoria, după dispariția ei. Astfel, preparatele pe care mi le aminteam din copilărie și al căror gust l-am putut recrea datorită rețetelor au devenit un instrument aproape ritualic de rememorare a mamei. Inițial s-a produs o accesare a propriei identități – relația cu mama și istoria personală. Apoi am continuat cu reunirea familiei și a prietenilor în jurul mesei și am descoperit că fiecare istorie personală legată de ritualul preparării mâncărurilor creionează contexte culturale, sociale, politice și istorice în care povestea personală este o mărturie istorică a unui întreg ansamblu societal. Astfel că am vrut să înțeleg despre ce vorbim când vorbim despre mâncare și în ce fel mâncarea (ne) creionează identitatea culturală. Acest proiect este dedicat memoriei mamei mele, Adriana” (Cinty Ionescu, autoarea proiectului „Povești în bucate”)

Prin documentarea în zona Muscelului în lunile aprilie și mai, Cinty Ionescu continuă documentarea pentru proiectul al cărui episod pilot s-a derulat în toamna anului 2023 și s-a manifestat printr-o expoziție multimedia în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici