Pot învăța copacii să se adapteze la schimbările climatice? „Tenacitatea copacilor”, Peter Wohlleben

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale lui Peter Wohlleben este seria de cărți care a început cu Viața secretă a copacilor, bestseller internațional, unde explorează aspecte fascinante ale vieții și interacțiunilor copacilor. Wohlleben a fost, de asemenea, implicat în proiecte de educație ecologică, conferințe și prelegeri în întreaga lume, încurajând oamenii să-și intensifice eforturile pentru protejarea mediului înconjurător, dar și în gestionarea forestieră durabilă și în proiecte de conservare a habitatelor naturale, susținând practici mai responsabile în exploatarea resurselor naturale.

Copacii prosperă în absența oamenilor, dar oamenii nu pot supraviețui fără copaci? Chiar și în fața schimbărilor climatice induse de activitățile noastre, copacii continuă să lupte împotriva defrișărilor, incendiilor și furtunilor. În Tenacitatea copacilor, continuarea bestsellerului Viața secretă a copacilor, autorul dezvăluie noi aspecte ale existenței copacilor și critică practicile de exploatare din mediul de afaceri și politică. Cartea este o pledoarie pentru protejarea naturii și pentru înțelegerea interacțiunilor sale delicate. 

Problema defrișării

Tenacitatea copacilor abordează câteva aspecte noi vieții copacilor, față de volumul anterior,  teme legate de conservarea naturii și de schimbările climatice. Wohlleben examinează modul în care copacii se adaptează la temperaturile în creștere, la secetă și la alte efecte ale schimbărilor climatice, pentru a-și asigura supraviețuirea în mediul natural modificat, și critică practicile de exploatare a resurselor naturale, defrișarea excesivă, subliniind impactul lor negativ asupra ecosistemelor și a biodiversității. Importanța conștientizării și a implicării oamenilor în protejarea mediului înconjurător, în conservarea diversității naturii pentru binele nostru și al generațiilor viitoare este una dintre mizele mari ale volumului, beneficiind de multe pagini cu exemple și analize.  Interacțiunile complexe dintre diferitele specii de plante, animale și microorganisme din ecosistemele naturale și relevanța lor pentru echilibrul și funcționarea sănătoasă a ecosistemelor constituie un alt element cheie al cărții și, de fapt al vieții noastre pe pământ, ignorat, din păcate de multe instituții care ar trebui să se implice mai mult în cercetarea și susținerea lor.

Peter Wohlleben este ferm împotriva defrișării excesive și a practicilor de exploatare a pădurilor care pun în pericol echilibrul ecologic și biodiversitatea și o consideră una dintre amenințările majore pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea ecosistemelor naturale. Sunt criticate practicile care vizează profitul imediat, fără a lua în considerare impactul pe termen lung asupra mediului și asupra viabilității ecosistemelor forestiere, și este avansată ideea că defrișarea excesivă poate duce nu doar la pierderea habitatelor naturale, dar și la dispariția speciilor de plante și animale și la degradarea solului, având consecințe grave asupra mediului și a vieții pe Pământ. Wohlleben îndeamnă statele, instituțiile, dar și companiile private la adoptarea unor practici de gestionare forestieră sustenabilă și responsabilă, care să protejeze și să conserve resursele naturale. 

Interacțiuni

Peter Wohlleben subliniază în scrierile sale importanța interacțiunilor complexe dintre diferitele specii de plante și alte organisme din ecosistemele naturale. El evidențiază faptul că natura este interconectată și că relațiile dintre diferitele specii vegetale, animale și microorganisme sunt esențiale pentru menținerea echilibrului și a sănătății ecosistemelor.

Paginile despre modul în care plantele interacționează între ele și cu alte organisme, inclusiv cu animalele, insectele și microorganismele din sol, mi s-au părut foarte interesante. De exemplu, unele plante pot forma asocieri simbiotice cu bacterii din sol pentru a-și îmbunătăți absorbția de nutrienți, în timp ce altele pot emite substanțe chimice pentru a comunica și a se proteja împotriva dăunătorilor sau a competiției. Aceste interacțiuni complexe nu sunt doar fascinante din punct de vedere științific, ci sunt, de asemenea, fundamentale pentru funcționarea sănătoasă a ecosistemelor naturale. Oamenii ar trebui să înțeleagă și să respecte aceste relații delicate în mediul înconjurător și să adopte practici de conservare care să promoveze diversitatea și interdependența vieții pe Pământ.

Conservare și implicare

Educația cu privire la probleme de mediu și o mai bună cunoaștere a problemelor legate de criza climatică din partea publicului, coroborate cu nevoia urgentă de conservare a resurselor naturale sunt chestiuni care nu mai pot fi amânate. Practicile de gestionare a pădurilor care să respecte echilibrul ecologic și să conserve biodiversitatea, abordarea durabilă în exploatarea resurselor forestiere, pentru a asigura viabilitatea ecosistemelor forestiere pe termen lung, de asemenea. Wohlleben susține protejarea și conservarea habitatelor naturale și a zonelor sălbatice pentru a menține biodiversitatea și a asigura supraviețuirea speciilor în pericol. Toate acestea sunt posibile atât prin implicarea comunităților, cât prin cea a sectorului privat, a organizațiilor non-guvernamentale. 

În ceea ce privește plantarea copacilor de către publicul larg, deși recunoaște că poate fi o acțiune pozitivă și necesară pentru îmbunătățirea mediului, atrage atenția asupra importanței unei abordări echilibrate și a unei planificări adecvate în procesul de plantare și critică practicile de plantare a copacilor care se concentrează exclusiv pe obiectivele economice sau pe îmbunătățirea imaginii publice, fără a lua în considerare necesitatea respectării habitatelor naturale și a diversității speciilor. Plantarea masivă a unor specii de copaci în detrimentul altora sau în absența unor măsuri adecvate de protecție a solului și a ecosistemelor naturale poate avea consecințe negative asupra mediului înconjurător. E important ca oamenii să fie conștienți de impactul pe care îl au acțiunile lor asupra mediului, dar și să aibă în vedere o abordare holistică și sustenabilă în conservarea și protejarea resurselor naturale.

Peter Wohlleben oferă o perspectivă exhaustivă asupra lumii copacilor, evidențiind interacțiunile complexe dintre aceștia și mediul înconjurător, iar volumul Tenacitatea copacilor dezvăluie aspecte fascinante (cu exemple concrete) ale adaptabilității și rezistenței copacilor în fața schimbărilor climatice și a intervențiilor umane. Apelul la conștientizare și acțiune face din ea nu doar o carte despre natură, ci una care îndeamnă la luarea de poziție și la implementarea unor acțiuni concrete. 

Autorul reușește să transmită informațiile științifice complexe, care sunt prezente într-un număr destul de mare, într-un stil accesibil, fără a compromite profunzimea și seriozitatea subiectului, iar abordarea interdisciplinară și explorarea detaliată a relațiilor complexe din lumea naturală cresc valoarea textului, care devine un punct de referință în literatura ecologistă și în conștientizarea importanței conservării resurselor naturale.


Tenacitatea copacilor. Cum ne pot salva pădurile seculare de schimbările climatice dacă le lăsăm, Peter Wohlleben, Editura Publica, 2023. Traducere de Iulia Dromereschi

mm
Carmen Florea
Carmen Florea a visat să aibă propria librărie, însă pentru că a navigat cu sau fără voie către alte domenii, de câțiva ani a adoptat una la Cărturești (Carusel). Face PR și comunicare, realizează interviuri și redactează cărți. Booklover by default, are o slăbiciune pentru scriitorii sud-americani, portughezi și japonezi. Plăceri (ne)vinovate: clătitele, fotografia, drumețiile.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici