Anul 2024 este extraordinar de important pentru viitorul României și al lumii. Vor avea loc alegeri în peste 60 de state, iar asta înseamnă că jumătate din populația Pământului este așteptată la urne. În România, politicienii se joacă cu focul în preajma democrației. Cei care dețin puterea își doresc comasarea alegerilor, punând viitorul partidelor mai presus de viitorul cetățenilor.
Până acum, aleșii au încercat să ne convingă că subiectul este o fumigenă, că se gândesc la binele nostru și vor să reducă cheltuielile cu organizarea a patru tururi de alegeri sau că nu au nimic de câștigat dintr-o eventuală comasare a alegerilor locale cu cele europene. Așa să fie? Este lipsită de importanță sau este favorabilă cuiva? Cui?
Într-un interviu pe care mi l-a acordat politologul Cristian Pîrvulescu pentru următorul număr al Revistei Golan, care va ajunge în librării în luna martie, am abordat și subiectul comasării alegerilor. Am decis să publicăm online, înainte de a ajunge în varianta tipărită, un fragment din discuția pe care am avut-o despre beneficiile și riscurile unei astfel de comasări, în contextul în care liderii politici ar urma să ia o decizie în această privință miercuri, 21 februarie, după ce ședința de duminică a fost amânată.
Nu o să vă țin în suspans. Partidul care are de câștigat în urma comasării alegerilor este PSD. Care sunt riscurile dacă acceptă PNL?
„PSD, care ar fi favorizat de comasarea alegerilor locale cu cele europene, încearcă să forțeze PNL-ul să accepte un candidat comun. Dacă PNL-ul acceptă un candidat comun, atunci cel mai probabil George Simion (AUR), pentru că are baze teritoriale mai mari decât Diana Șoșoacă (SOS), ar putea ajunge în turul doi (al alegerilor prezidențiale – n.r.) și asta l-ar legitima. O să spuneți că n-a legitimat PRM, dar Partidul România Mare nu a vrut nicio clipă să se legitimeze. Și am asistat între 2000 și 2004, dar mai ales după 2004, la un exod masiv de aleși PRM către PSD. Olguța Vasilescu, de exemplu, era șefa organizației de tineret a PRM, intrată în Parlament ca PRM în anul 2000 și trecută apoi, cu arme și bagaje, la PSD, ceea ce este incredibil”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu pentru Revista Golan.
Discuția a avut loc în contextul alegerilor locale, europene și americane care vor avea loc anul acesta, dar și în contextul războiului din Ucraina, având în vedere ascensiunea clară a extremismului în Europa. Interviul integral va putea fi lecturat în următorul număr al Revistei Golan, ce va fi disponibilă în librării și pe site.