Peste un milion de lei strânși pentru educația lor de copiii participanți târgurile de Crăciun din 60 de școli

Târgul de la Căiuți, județul Bacău

La finalul campaniei „Împreună pentru școala noastră” demarată de organizația Narada, în care au fost implicate 60 de școli din România, ce prezintă diverse urgențe educaționale și de infrastructură școlară, aproape 40 de mii de elevi, împreună cu profesorii și părinții lor, au strâns peste 1 milion de lei pentru nevoile școlilor lor. 

35% dintre aceste școli au strâns în ziua târgului până în 3000 de euro fiecare, în timp ce 38% au strâns sume cuprinse între 3 și 5 mii de euro, iar alte 26 de procente au strâns între 5 și 10 mii de euro. Colegiul Național Ion C. Brătianu a strâns aproximativ 10.000 de euro în ziua târgului, bani cu care va participa la achiziționarea de panouri solare pentru eficientizarea energetică a școlii.

Campania „Împreună pentru școala noastră”

Campania „Împreună pentru școala noastră” a debutat la jumătatea lunii octombrie a acestui an, din nevoia de a mobiliza comunitățile pentru a rezolva urgențele din școli. Din cele 60 de școli înscrise în campanie, multe dintre ele au probleme de infrastructură, precum nevoia de a schimba acoperișul, pardoselile, ușile sau de a monta panouri solare pentru eficientizarea energetică a clădirilor, în timp ce altele caută soluții pentru educația viitorului, prin proiecte menite să micșoreze gradul de abandon școlar. Fiecare dintre aceste școli are înscrisă o alertă pe HartaEdu, platforma organizației Narada prin care mapează nevoile școlilor din România și mobilizează comunitățile pentru a găsi soluții de rezolvare.

Prin intermediul campaniei, organizația a oferit acestor școli o platformă online pentru strângerea de fonduri, hartaedu.ro/targ și a făcut training și mentorat cu directorii și profesorii celor 60 de școli pentru a le oferi instrumentele necesare astfel încât să iasă din zona de confort și să gestioneze un proiect de fundraising.

Deși la începutul campaniei majoritatea profesorilor erau prinși în activități administrative legate de dosare de burse și de gestionarea situațiilor din școli, deși nimeni nu i-a învățat noțiuni de project management și comunicare, majoritatea dintre ei au acceptat provocarea și depus eforturi pentru a avea rezultate.

Surprizele au fost multe. Școala gimnazială „Mihai Eminescu” din Buhuși, de exemplu, și-a atins target-ul de 25.000 de lei strânși din donații online în numai trei săptămâni de la debutul campaniei.

Grădinița „Curcubeul Copilăriei” din Craiova a reușit să strângă cei mai mulți donatori recurenți, 234 până la finalul campaniei.

Târgul de la Liceul Tehnologic Nucet, care a strâns fonduri pentru restaurarea cantinei și a acoperișului

Târgurile de Crăciun

În cazul târgurilor de Crăciun, școlile ce reprezintă exemple de urmat sunt atât cele care au reușit să genereze conținut autentic în online, s-au organizat și au strâns cât mai mulți bani, dar și cele ale căror rezultate sunt invers proporționale cu posibilitățile financiare ale zonei în care se află.

De exemplu, la Căiuți, în județul Bacău se află o comunitate dezavantajată din punct de vedere economic, profesorii școlii se luptă cu abandonul școlar, dar și cu nevoia de a alfabetiza o anumită categorie de adulți. Aici e mare nevoie de achiziționarea unui microbuz școlar, tocmai pentru a reuși aducerea la școală a copiilor din toate satele și cătunele. Aici profesorii și comunitatea s-au mobilizat exemplar. În ziua târgului, părinții au venit cu grătare cu mici, cu oale de sarmale, cozonaci și tot felul de prăjituri, iar copiii au expus obiectele și decorațiunile confecționate de ei cu mare migală. La finalul zilei de târg, școala a adunat peste 5.000 de euro.

Alte două exemple sunt școlile din Talea (județul Prahova) și Stejari (județul Mehedinți). Fiecare dintre aceste școli din mediul rural numără în jur de 60 de elevi, însă s-au mobilizat exemplar și au reușit să atragă comunitatea pentru a se implica în cauza lor. Prima a strâns aproximativ 3.000 de euro în ziua târgului, iar a doua puțin peste 2.500 de euro.

Colegiul Național Ion C. Brătianu din Pitești este școala care a reușit să adune cele mai multe fonduri în ziua târgului, dar se află și pe locul 3 în topul școlilor cu donatori recurenți. Această prestigioasă instituție de învățământ, „o pepinieră de viitori studenți mediciniști și politehniști”, s-a organizat impecabil în campanie, dorind ca la final să monteze panouri fotovoltaice pentru a eficientiza costurile facturilor cu energia.

„Nu toate școlile au reușit să se apropie de sumele de care aveau nevoie. Au fost și școli care nu au strâns donații online sau școli cu comunități mari ce au strâns bani puțini la târg. 

Important este că și-au mobilizat forțele să aibă o primă experiență de acest gen, iar noi toți putem învăța și înțelege ce a mers, ce nu a mers și ce putem face și mai bine anul viitor.

Până atunci, avem aceste exemple la îndemână, exemple de școli care, în ciuda previziunilor au depășit așteptările, comunități unite care luptă pentru același vis comun cu al nostru, dreptul copiilor la o educație de calitate.” (Raluca Jianu)

Narada a derulat propria campanie

În tot acest timp Narada a demarat propria campanie de strângere de fonduri și cu sprijinul partenerilor Bergerat Monnoyeur, Ipso Agricultură, Adrem Amazon Romania, SITECH Romania Construction Technology va suplimenta fondurile strânse de școli, pentru a îmbunătăți semnificativ locurile și modurile prin care învață foarte mulți copii din România.

Campania „Împreună pentru școala noastră” vine după reușita anului trecut, când 25 de școli din țară au adunat aproximativ 100.000 de euro, suma suplimentată cu peste 100 de mii de euro de Narada pentru a rezolva toate alertele școlilor participante. 

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici