Peste 53.000 euro investiți în potențialul educațional a 41 de copii, în cadrul programului Narada „Alertă elev”

George Lemnaru la podcast Narada

Proiectul „Alertă elev” s-a născut în anul 2023, din dorința de a interveni cât mai aplicat în comunitățile Narada. Contextul în care s-a dezvoltat acest proiect, după cum precizează Raluca Jianu, CEO Narada, a avut loc după doi ani de la lansarea HartaEdu.ro, din necesitatea de a ajuta mai mult copiii care nu beneficiau de un context social și familial susținător pentru a se concentra și a se implica în formarea școlară, preponderent din cauza lipsurilor și a responsabilităților pe care le aveau acasă.

„Trecuseră doi ani de la lansarea HartaEdu și simțeam că e ceva mai multă profunzime la care voiam să ajungem, având în suflet, încă de la înființarea organizației, potențialul copiilor. Întâlneam adesea copii extraordinari, cu un potențial uriaș, forțați să stea pe loc din cauza provocărilor uriașe pe care familia, soarta sau societatea le scoteau în calea lor. De aceea, am decis să ne îndreptăm privirea spre astfel de copii și să-i luăm de mână, să-i ajutăm să treacă pragul înalt al provocărilor și să-i sprijinim să viseze oricât de mare, oricât de sus. Așa s-a născut proiectul Alertă elev.” (Raluca Jianu)

După mai bine de șase luni de program și după ce s-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională, Bacalaureat sau admitere la facultate pentru unii dintre ei, raportul Narada arată că 72% au înregistrat rezultate mai bune la școală decât în anii anteriori, s-au obținut cinci premii la olimpiade școlare și 14 premii la competiții aptitudinale. La nivel socio-emoțional, majoritatea copiilor a dat dovadă de motivație, elevii au învățat să gestioneze conflictele și se bazează acum pe competențe emoționale mai bune. Un singur copil nu a reușit să finalizeze programul, este vorba de o adolescentă din mediul rural, unde nu s-a găsit deloc sprijin în mediul familial.

Asociația Zi de bine și Melania Medeleanu au întins prima mână de ajutor

Melania Medeleanu, prin intermediul asociației pe care a fondat-o, „Zi de bine”, a venit imediat în sprijinul acestei idei chiar la lansarea proiectului Narada.

În campania „Daruri pentru viitor”, desfășurată în perioada Crăciunului 2023, a reușit să adune fonduri pentru a sprijini 24 de copii care aveau nevoie de ajutor. Printre ei s-au numărat Amalia, Ștefan, Rania, Darius, Eduard, Kevin sau Raul, copii excepționali, cu rezultate deosebite la școală sau cu pasiuni ce ar putea să-i ducă pe culmile succesului, însă fiecare dintre ei cu provocări atât de mari în familie încât umerii lor sunt apăsați de greutatea neajunsurilor și nevoilor.

George Lemnaru și colegii din compania sa, Green Horse Games, au luat de mână alți cinci copii

Green Horse Games este una dintre companiile care, de aproape trei ani de zile, sprijină misiunea Narada și HartaEdu.ro pentru educație și a finanțat multe proiecte ale organizației în trecut. Iar rezultatele sunt vizibile.

Succesul programului „Alertă elev” din HartaEdu.ro se reflectă în faptul că 40 de copii nu doar că au înregistrat progrese la școală, dar au dat dovadă de o îmbunătățire vizibilă a stării psiho-emoționale. Pe lângă cei 29 de copii susținuți de Green Horse Games și Asociația Zi de bine, alți 12 copii au fost sprijiniți de oameni de bine care au donat ca ei să aibă bunurile de bază pentru satisfacerea nevoilor urgente, astfel încât să-și poată continua drumul educațional. Pentru toți cei 41 de copii s-au investit 53.300 de euro pentru rechizite, haine, echipamente sportive, instrumente muzicale, s-au plătit 290 de ore de meditații și 288 de ore de consiliere psihoeducațională și consilierea părinților, precum și 20 de ore de consiliere vocațională. Poate cele mai emoționante gânduri la final de program sunt cele rostite de Roxana, o adolescentă născută într-un sat foarte izolat de munte, descoperită de Narada și încurajată și susținută pentru a-și urma pasiunea de a cânta: „Pentru mine echipa Narada înseamnă foarte mult, deoarece fără ajutorul acestei echipe nu aș fi putut să îmi îndeplinesc cel mai mare vis, acela de a intra la Liceul de Arte. Sunt recunoscătoare pentru că mi-ați oferit sanșa de a ajunge unde mi-am dorit. Vă mulțumesc din inimă!”.

Concluziile sociologului Narada în urma programului

  • Inechitatea în privința accesului la educație de calitate accentuează cutumele și îngrădește evoluția în comunitățile mici.

  • Copiii cu aptitudini speciale demonstrează o putere mai mare de evoluție și sunt mai rezilienți și echilibrați emoțional. Investiția în pasiunile copiilor dă sens, direcție de viitor, încredere în sine și soft skill-uri mai bine dezvoltate.

  • Fără un mediu de susținere consistent, rata de reușită este mică. Elevii din mediul rural beneficiază de relații mai puternice și echilibru emoțional datorită legăturilor mai strânse cu profesorii și comunitatea.

  • Mentalitățile și prioritățile părinților din comunitățile mici pot bloca evoluția copiilor, necesitând intervenții pentru a schimba aceste perspective și a promova educația.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici