„Permacrisis” a fost declarat cuvântul anului

foto: news.ro

„Permacrisis”, un cuvânt care descrie sentimentul de a trăi într-o perioadă de război, inflaţie şi instabilitate politică, a fost ales drept cuvântul anului de către Collins Dictionary, potrivit BBC, citat de News.ro.

„Cuvântul rezumă cât de groaznic a fost anul 2022 pentru atât de mulţi oameni”, a spus Alex Beecroft, şeful Collins Learning. Acesta a coordonat realizarea compilaţiei anuale de 10 cuvinte sau expresii pentru Collins care „reflectă limbajul nostru în continuă evoluţie şi preocupările celor care îl folosesc”.

„Permacrisis” este unul dintre cele şase cuvinte de pe listă care sunt noi pentru CollinsDictionary.com şi a fost notat pentru prima dată ca un cuvânt în contexte academice în anii 1970.

Top 10 cuvinte şi expresii din 2022, în ordine alfabetică cu definiţiile lor:

„Carolean”: din sau înrudit cu Carol al III-lea al Marii Britanii şi Irlandei de Nord sau cu domnia sa.

„Kiev”: capitala Ucrainei, pe râul Nipro.

„Lawfare”: utilizarea strategică a procedurilor judiciare pentru a intimida sau împiedica un adversar.

„Partygate”: Un scandal politic legat de adunările sociale desfăşurate în birourile guvernului britanic în 2020 şi 2021, sfidând restricţiile de sănătate publică care predominau la acea vreme.

„Permacrisis”: o perioadă prelungită de instabilitate şi nesiguranţă, în special una rezultată dintr-o serie de evenimente catastrofale.

„Quiet quitting”: practica de a nu lucra mai mult decât unul care este obligat contractual să o facă, mai ales pentru a petrece mai mult timp cu activităţilor personale; practica de a lucra puţin sau deloc în timp ce este prezent la locul de muncă.

„Splooting”: acţiunea de a sta întins pe burtă cu picioarele întinse.

„Sportswashing”: sponsorizarea sau promovarea unor evenimente sportive pentru a spori o reputaţie pătată sau a distrage atenţia de la o activitate controversată.

„Vibe shift”: o schimbare semnificativă a unei atmosfere sau a unei tendinţe culturale predominante.

„Warm bank”: o clădire încălzită în care pot merge oamenii care nu îşi permit să-şi încălzească casele.

Cuvântul anului trecut pentru dicţionarul Oxford a fost „vax”, în timp ce cuvintele legate de vaccinuri au crescut în frecvenţă în 2021 din cauza Covid, cu „double-vaxxed”, „unvaxxed” şi „anti-vaxxer”, toate înregistrând o creştere a utilizării.

Cuvintele anterioare ale anului în Collins includ „lockdown”, „climate strike”, „single-use”, „fake news”, „Brexit”, „binge-watch”, „photobomb” şi „geek”.

Cuvintele anterioare ale anului din Dicţionarul Oxford includ „climate emergency”, „toxic”, „youthquake”, „post-truth”, „emoji-tears-of-joy”, „vape” şi „selfie”.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici