„Performing 89. Stări de deziluzie”, expoziția care explorează cum a reflectat arta schimbările turbulente din anii ’90 

Fotografie de Teodor Graur, Acțiunea „Artă și democrație”, care a avut loc în Piața Operei, Timișoara, 1991. Fotografia face parte din instalația Șantier ’90, 1991–2023.

Expoziția PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE se lansează pe 7 septembrie 2023 la Centrul Cultural FABER din Timișoara (Splaiul Peneș Curcanul 4-5). Concepută și organizată de Institutul Prezentului, expoziția include o selecţie de lucrări realizate în diverse medii prin care artiștii vorbesc despre istoriile complicate trăite în anii 1990, în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989. Vizitatorul este în priză directă cu schimbările turbulente ale acelor ani, într-o retrospectivă vizuală particulară, care îmbină cercetarea documentară și cea artistică subiectivă. 

Interval vizitare & acces gratuit

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 7 septembrie – 22 octombrie 2023 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 12:00–20:00, accesul fiind gratuit. Vor fi expuse lucrări semnate de artiști din România, Serbia și Ungaria: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălţianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme.

„Expoziţia PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE își propune să lanseze un dialog între lucrări care au ca temă schimbările fără precedent ale anilor 1990, evocând atmosfera și dinamica acelor vremuri, însă nedorind să fie nici revizionistă, nici nostalgică, ci încercând, mai degrabă, să înţeleagă sensul a ceea ce societatea și fiecare individ a ratat, a pierdut sau a uitat în acei ani. Pornind de la moștenirea decadei și restrângându-și aria de cercetare la traiectoriile istorice diferite pe care s-au înscris ţări precum România, Ungaria și Serbia, PERFORMING 89 urmărește liniile de intersecţie ale acestor realităţi diverse, care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea și transformarea, războiul și demistificarea.” (Alina Șerban, curatoarea expoziției și istoric de artă, co-fondator Institutul Prezentului)

Fotografie de Iosif Király, din seria „Indirect (România)”, 1990–1999.

Vernisaj urmat de concert

Vernisajul are loc joi, 7 septembrie 2023, de la ora 18:00, cu participarea artiștilor invitați. Este urmat (de la 19:30, în curtea FABER) de un concert al trupelor Șuie Paparude și Zimbru, co-organizat cu FABER și Universitatea Politehnică Timișoara, care deschid în aceeași zi expoziția BRIGHT CITYSCAPES. Accesul la eveniment este liber. 

„Expoziția analizează interacţiunile și conexiunile complexe dintre artă și societate în anii 1990 tocmai prin poveștile percutante ale transformării aduse în dezbatere de către artiști. Interesul atent faţă de circumstanţele timpului lor și apropierea acestora de spaţiul public ocupă un loc central în expoziţie. Expozițiile istorice organizate de Institutul Prezentului vizează o cunoaștere a trecutului recent și a acțiunilor și mecanismelor care declanșează schimbări fundamentale atât pentru viitorul scenei culturale, cât și al societății contemporane. Istoria întâlnește viitorul.” (Ștefania Ferchedău, director artistic și co-fondator Institutul Prezentului)

Evenimentele asociate expoziției PERFORMING 89 aduc în prim plan atmosfera plină de efervescență de după 1989, în care se înscrie și înființarea trupei Șuie Paparude – în 1993, dar și faptul că actele artistice ale prezentului, precum cel al tinerei trupe Zimbru din Cluj, trebuie recunoscute la timpul lor. 

Tururi ghidate incluse

Deschiderea PERFORMING 89 include tururi ghidate deschise publicului în zilele de 8 și 9 septembrie 2023, iar de-a lungul expoziției vor avea loc ateliere pentru școli, proiecții de filme și alte evenimente. Un raft al artiștilor PERFORMING 89, cu o selecție de titluri care făceau parte din lecturile lor în anii 1990, dar și în prezent, este găzduit de librăria La Două Bufnițe din Timișoara pe toată durata expoziției.

PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE face parte din Programul cultural naţional „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici