PE OLT, o călătorie cu Ștefan Câlția

În perioada 25 iunie – 18 septembrie vă puteți bucura de expoziția „Pe Olt” de Ștefan Câlția, eveniment care are loc în șura Casei Albastre de la Șona, Făgăraș. Curator: Cristiana Ursache. Organizatori: Fundația Ștefan Câlția, Galeria Artep, Galeria Posibilă, Asociația Șona Noastră. 

Ștefan Câlția este cel mai important reprezentant al picturii realismului fantastic, un pictor deosebit de original – cine i-a văzut vreodată lucrările într-o expoziție de pictură sau în vreun album sau chiar calendar n-o să-l confunde în nici un caz cu altcineva. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, șef de promoție la clasa profesorului Corneliu Baba, a avut colegi de facultate foarte talentaţi, precum Cornel Antonescu, Zamfir Dumitrescu, Mihai Cizmaru, Sorin Ilfoveanu, Sorin Dumitrescu… 

Pornind de la pictura cu același nume a celebrului pictor, „Pe Olt”, lucrare prezentă, firește, în galerie, organizatorii au adunat din sat fotografii foarte vechi și le-au expus astfel încît să simți și viața rîului Olt de la origini pînă în prezent, dar și stările prin care rîul l-a convins pe Ștefan Câlția să-l transforme în artă. 

La vernisajul de pe 25 iunie Ștefan Câlția, născut la Brașov, dar care a copilărit la Făgăraș și mai ales la bunicii de la Șona, a povestit despre relația sa specială cu satul bunicilor, dar și despre cît de viu era Oltul pe vremuri, plin de femei care spălau covoare și lînă, de tineri la scăldat, cît de curată era apa și cît de periculoşi curenţii de apă sau cît de tandre puteau fi unele momente de pe Olt. De exemplu, a fost martor la o scenă pe care n-o s-o uite niciodată. Femeile tinere spălau lîna pe malul rîului, iar pescarii s-au întors cu bărcile, au venit și cei care fuseseră la cosit peste Olt. Un tinerel s-a dus spre proaspăta sa nevastă, care, văzîndu-l, a ieșit din apă. El și-a scos pălăria și i-a dat un „buchețel de fragi”. Ea era mîndră, că numai ea primise o astfel de atenţie specială, iar viitorul pictor și-a imaginat cum, cosind, omul a dat de acei fragi, cum i-a cules cu drag, cu gîndul la iubita sa, cum i-a adus atîta amar de drum și a creat acea imagine plină de tandrețe. 

Fratele său a povestit despre cum, în copilărie, Oltul le-a fost mare prieten, despre călătoriile lor pe malurile Oltului, iar Ștefan Câlția – despre unica lui călătorie PE Olt(ul înghețat), de la Făgăraș la Șona și înapoi. Apoi au povestit oamenii din sat și din fotografiile expoziției, moment în care pictorul s-a și amuzat, a glumit, în general a fost o atmosferă foarte frumoasă și plăcută. Cînd o doamnă a povestit cum doi pescari din sat au prins un somn care nu încăpea în barca din expoziție, că-i ieșea coada în afara bărcii, iar după ce l-au scos la mal nu-l puteau căra doi oameni, protagonistul serii a spus: „adevărat” :)). 

Să nu ratați expoziția asta, merită văzută și probabil aveți șanse mari să-l prindeți acolo, în unicul sat din Europa în care vă întîmpină străbunii la porți (e plin de astfel de fotografii vechi în sat), chiar pe Ștefan Câlția, care e şi un povestitor nemaipomenit. După strămoși vă va lua în primire Cristiana Ursache, curatorul expoziției, care vă va da detalii unice despre picturile lui Ștefan Câlția și despre expoziție (dar și coduri după scanarea cărora îi veți putea asculta și pe posesorii valoroaselor fotografii, și pe Ștefan Câlția, prezent în fotografii și el, și frații lui, și mama lor)

După expoziție puteți trage o fugă și pînă la celebrele movile din Șona (da-da, alea cu piramide care ascund tezaurul dacic), despre care circulă foarte multe povești ciudate și, cum ar glumi Ștefan Câlția, „adevărate”. 


#DeNeratat: Expoziție „Pe Olt” de Ștefan Câlția • 25 iunie – 18 septembrie 2022 • La Șona, Făgăraș, Casa Albastră 234 • Curator: Cristiana Ursache

mm
Mihail Vakulovski
Mihai Vakulovski (n. 1972, R. Moldova) a absolvit în 1994 Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, în 2002 își susține doctoratul la Universitatea București. Debut – în 1997, cu volumul de poezie Nemuritor în păpușoi. A publicat cărţi de poezie, proză, teatru, critică literară, eseu, istorie recentă, interviuri, antologii, majoritatea premiate (cea mai recentă – Tata mă citeşte şi după moarte (poVeste 18+ despre copilăria sovietică & despre copilăria Uniunii Sovietice), Humanitas, 2020). Prezent în mai multe antologii din țară și din străinătate, traduceri în engleză, germană, rusă, franceză, italiană, spaniolă, catalană, greacă, lituaniană. A făcut parte din echipa naţională a României la Finala Cupei Naţiunilor de la Baku (2007) la jocul intelectual „Ce? Unde? Cînd?”. Traducător din literatura rusă (Daniil Harms, Victor Erofeev, Vladimir Sorokin, Frații Presniakov, Venedikt Erofeev, Mihail Kononov, Zahar Prilepin, texte din muzica rock, Alexander Litvinenko & Yuri Felshtinsky etc.). A cîştigat Premiul Librarul Anului, oferit de Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică Poezia e la Bistriţa (2018). Fondator al revistei web Tiuk! (tiuk.reea.net), alături de Dan Perjovschi, Carmina & Alexandru Vakulovski. Fondatorul și realizatorul CenaKLUbului TIUK.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici