Parlamentul iranian cere aplicarea legii talionului contra protestatarilor: Sunt „inamicii lui Dumnezeu”

foto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

Marea majoritate a parlamentarilor iranieni au cerut duminică justiţiei să aplice legea talionului împotriva „inamicilor lui Dumnezeu”, făcând referire la autorii „revoltelor” care zguduie ţara de mai multe săptămâni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Într-un comunicat semnat de 227 din cei 290 de parlamentari, ei le cer tuturor oficialilor ţării, inclusiv puterii judiciare, să aplice „cât mai repede posibil legea talionului împotriva aşa-numiţilor moharebs (inamici ai lui Dumnezeu)”.

„La fel ca gruparea Stat Islamic, ei au adus atingere vieţii şi bunurilor oamenilor, folosind arme albe şi arme de foc”, au adăugat parlamentarii într-un text publicat de Icana, agenţia parlamentului iranian.

„Cerem puterii judiciare să îi trateze cu fermitate pe autorii acestor crime şi pe toţi cei care au îndemnat la proteste, inclusiv unii politicieni”, au declarat ei.

În Iran au loc manifestaţii de la moartea, la 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani decedată la trei zile după arestarea sa la Teheran de poliţia moravurilor, care o acuza că a încălcat codul vestimentar strict din Republica Islamică, ce impune în special purtarea vălului de către femei.

Pe parcurs, manifestaţiile pentru libertatea femeilor s-au transformat într-o mişcare îndreptată împotriva regimului islamic, având loc în stradă, în universităţi şi chiar în şcoli, în ciuda unei represiuni al cărei bilanţ se apropie de 200 de morţi, conform numărătorii unui ONG din afara Iranului.

Noi manifestaţii au avut loc şi duminică în universităţi din Iran şi în regiuni kurde din nord-vestul ţării, potrivit sursei citate.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici