„Origini” de Cristiana Bucureci, expoziție dedicată iei

Sambătă, 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, artista de colaje Cristiana Bucureci își lansează expoziția ORIGINI, în Mansarda Evrika din București (Str. Negustori 1). Vernisajul începe la ora 18 și îl are ca invitat special pe Bălașa care va oferi un moment de percuție la handpan.

Expoziția ORIGINI continuă revivalul de care s-a bucurat La Blouse Roumaine în ultimii 10 de ani printr-o perspectivă nouă, suprarealistă, la intersecția dintre folcloric – pitoresc și urban contemporan. Lucrările Cristianei Bucureci depășesc limitele a ceea ce considerăm „tradițional”, cu decupaje de fotografii și elemente geometrice juxtapuse pentru a transmite o urgență culturală aici și acum. Prin procesul specific colajului de deconstrucție și reconstrucție vorbim despre o nouă estetică, capabilă să inoveze prin contradicții și, în același timp, să le juxtapună. Colajul este un mediu artistic cu adevărat contemporan, fragmentat, hipnotic și suprarealist, pare a fi tehnica perfectă pentru a simboliza complexitatea care ne înconjoară.

Seria de colaje digitale ce recontextualizează „cămașă cu altiță” a fost începută de artistă în februarie 2023, când a participat cu o expoziție restrânsă în Nicosia, la invitația Ambasadei României în Cipriu și ICR Romania. Evenimentul a marcat recunoașterea iei ca parte a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, începând cu 1 decembrie 2022. Succesul de care s-a bucurat artista în Cipru a dat naștere expoziției ORIGINI.

Invitatul special la vernisaj, Bălașa, este un explorator prin sunet, compozitor de muzică la HandPan, multipercuționist care face terapie prin muzică. După albumul de debut Natural
Groove, Bălașa pregătește discul pe vinil Hearts Symphony.

Vernisajul va începe la ora 18:00 în Mansarda Evrika a frumoasei case Negroponde din sec. XIX, situată pe Str. Negustori nr 1.

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici