Obiecte descoperite sub stratul de vopsea al tabloului „The Milkmaid” de Johannes Vermeer

foto: news.ro

Experţii au descoperit un ulcior şi un coş ascunse sub stratul de vopsea din tabloul „The Milkmaid” al maestrului olandez al secolului al XVII-lea Johannes Vermeer, peste care a pictat mai târziu, a anunţat Rijksmuseum din Amsterdam, informează News.ro.

Descoperirile din lucrarea veche de peste 350 de ani oferă noi detalii despre metodele de lucru ale artistului, înainte de cea mai mare expoziţie organizată vreodată şi dedicată pictorului de Rijksmuseum.

„Este uluitor”

Tehnicile avansate de scanare au dezvăluit că sub peretele alb simplu care scoate în evidenţă hainele galbene şi albastre strălucitoare ale lăptăresei, Vermeer pictase iniţial detalii suplimentare.

„Dezvăluie un nou Vermeer neaşteptat, este uluitor”, a declarat Gregor Weber, şeful departamentului de arte plastice la Rijksmuseum, într-o conferinţă de presă. Aceste schimbări înseamnă că figura emblematică a lăptăresei, văzută în tablou turnând un firicel de lapte dintr-un ulcior de lut, „ni se dezvăluie într-un mod mult mai monumental”, notează el.

Una dintre cele mai importante descoperiri

Cercetătorii ştiau, datorită razelor X efectuate în urmă cu un deceniu, că sub straturile de vopsea ale tabloului „The Milkmaid” se aflau lucruri ascunse, fără să ştie ce. Una dintre cele mai importante descoperiri este că artistul a schiţat un suport de ulcior din lemn pe perete chiar în spatele capului lăptăresei.

Anterior au crezut că ar putea fi un şemineu. Dar o nouă tehnică, numită „reflecţie în infraroşu cu lungime de undă scurtă”, a arătat clar detaliile ulcioarelor şi ale cadrului de lemn.

Folosită de obicei pentru analize industriale şi în scopuri militare, tehnica produce imagini în „culori false” care prezintă schiţa în albastru, când în realitate era în negru.

Metode similare, folosite la alte lucrări

Muzeul a folosit metode similare pentru a descoperi procesul creativ din spatele lucrării „The Night Watch” de Rembrandt şi „Girl with a Pearl Earring” de Vermeer, pictor de la care nu au supravieţuit desene sau studii.

Experţii au făcut o altă descoperire cheie: un contur umbrit observat anterior poate fi acum considerat un „coş de foc” ţesut din salcie, folosit cândva pentru a usca hainele. Cercetătorii au descoperit în continuare o linie groasă de vopsea neagră „aplicată în grabă” sub braţul stâng al lăptăresei, arătând că, se pare, Vermeer a făcut o schiţă iniţial în grabă.

Expoziţia programată în perioada 10 februarie – 4 iunie 2023 va reuni 27 dintre cele 35 de lucrări ale pictorului, aflate în muzee din întreaga lume. Se cunosc puţine informații despre Vermeer (1632-1675), care a trăit o viaţă modestă în oraşul Delft în timpul „epocii de aur” a picturii olandeze.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici