Oameni. Natură. Roșia Montană – Campanie de ecologizare

Localnici și prieteni ai Roșiei Montane își dau întâlnire în Piața Centrală duminică, pe 12 mai, la ora 10:00, pentru prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor din zonă de anul acesta.

Campania desfășurată împreună cu organizatorii organizatorii Roșia Montană Marathon, face parte din proiectul „Ape Curate în Roșia Montană”, derulat de Asociația 37 în parteneriat cu Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, Asociația InfomART și Asociația SNK, în strânsă colaborare cu Școala Gimnazială Simion Balint, care își propune ca pe parcursul următoarelor 10 luni să găsească soluții la îndemână pentru problemele de mediu locale.

În cadrul întâlnirii de duminică, echipa de proiect va prezenta activitățile care vor avea loc la Roșia Montană — tabere de biodiversitate și muzică, ecologie și istorie locală, atelier de artă murală cu tematică de mediu cu artistul Dan Perjovschi, atelier de scriere creativă cu scriitoarea Iulia Iordan și o colecție de povești despre apele Roșiei, dar și activități de curățare a malurilor apelor care îi vor implica pe copii într-un mod ludic, interactiv și creativ. De asemenea, vor exista sesiuni de formare și consolidare a capacității profesorilor de a transmite informații legate de științele naturii, mediu și ecologie, prin dezvoltarea de instrumente de lucru la clasă.

Cu sprijinul experților în ecologie și managementul deșeurilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai și din Asociația Ecoteca se vor promova în rândul comunității exemple de bune practici în domeniul protejării mediului și vor organiza împreună acțiuni de colectare a deșeurilor abandonate pe malurile tăurilor Anghel, Brazi și Țarina, precum și pe cursurile Foieșului și Roșiei. Vor fi amenajate, de asemenea, cinci insule de colectare pe patru fracții, amplasate în puncte-cheie din sat, iar pentru identificarea și raportarea problemelor de mediu, precum poluarea apelor sau depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere și industriale se va folosi aplicația Ecovoce, dezvoltată de specialiștii UBB pe baza unei cercetări participative în comunitățile de pe Valea Arieșului.

Toate aceste acțiuni sunt un prim pas pentru crearea unei alianțe comunitare între instituții, organizații, lideri informali, localnici pentru un management mai bun al deșeurilor rezultate în urma activităților din zonă.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici