O scurtă istorie a protestelor religioase împotriva proiecțiilor de filme LGBT în România  

Una dintre principalele preocupări ale românilor când vine vorba de educație și cultură este așa-zisa agendă a promotorilor diversității, care continuă să transforme orientările sexuale ale adulților și ale minorilor prin cinematografie. Pentru că așa funcționează. Un prim scandal din ultimii ani s-a desfășurat la Muzeul Țăranului Român, în 2013, continuând astăzi în fața unei școli din București. 

Dumnezeu nu vrea să o vadă pe Julianne Moore sărutând o femeie

Într-o seară de miercuri a anului 2013, la Muzeul Țăranului Român, avea să ruleze The Kids Are All Right, în care Julianne Moore și Annette Bening au interpretat două personaje care manifestau un tip de afecțiune în neconcordanță cu învățăturile creștine propăvăduite pe meleagurile noastre. Alianța Familiilor din România, împreună cu alți fundamentaliști ortodocși, purtați de febra naționalistă, au întrerupt proiecția filmului, înarmați cu icoane și steagul României. Pe lângă repertoriul de melodii bisericești, menit să insufle dragoste și grijă, aceștia au scandat ,,moarte homosexualilor”, singura soluție pentru întregirea unui spațiu societal sigur, unde copiii vor putea fi născuți și crescuți într-o manieră firească, de la scufundatul în apă al bebelușului până la maturitatea în care este sprijinit să-și reprime sentimentele reale. 

120 de rugăciuni pe minut

La 5 ani distanță, Muzeul Țăranului Român este asaltat din nou de vestitorii apocalipsei, cu pancarte pe care se putea desluși mesajul ,,România nu e Sodoma și Gomora.” De data aceasta, filmul întrerupt este 120 BPM/bătăi pe minut (120 battements par minute), câștigătorul marelui premiu al juriului de la Cannes, care prezintă modul în care mișcarea ACT UP aduce în atenția maselor problema epidemiei de HIV/SIDA în Franța anilor ’90. Spectatorii, care au plătit bilet să vadă un film despre responsabilitate socială, s-au ales cu un plot twist, când în fața lor a apărut un alt grup de părinți îngrijorați de viitorul țării, care își exercită dreptul la libera exprimare înăbușind același drept când este invocat de o minoritate sexuală. Protestul a decurs în stil clasic: imnul României, rugăciuni & injurii atât la adresa celor din sală, cât și a întregii comunități LGBT.

Frăţia Ortodoxă vs. Soldații

Tot în aceeași perioadă, tot la Muzeul Țăranului Român, a fost întreruptă proiecția filmului Soldații. Poveste din Ferentari, inspirat din romanul cu același nume scris de Adrian Schiop, care descrie relația dintre un rom și un antropolog care se mută în Ferentari pentru a-și scrie doctoratul despre manele. ,,Frăţia Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Birunţă”, grupul apărător al grădinii Maicii Domnului, și-a făcut apariția în fața muzeului cu o oră înainte de începerea filmului, urmând să intre și în sala de cinema pentru a-l întrerupe după o jumătate de oră. Dan Grăjdeanu, inițiatorul manifestației, a declarat că au venit să apere țăranul român. 

Eu decid ce orientare sexuală are copilul meu

Dacă ești tentat să presupui că aceste manifestații homofobe sunt de domeniul trecutului și, totuși, în 2023 cetățenii acestei țări au înțeles, în sfârșit, că orientarea sexuală a unei persoane nu se transmite prin ecrane, într-un mod diabolic, ei bine… Alianța Părinților ți-ar demonstra contrariul. De curând, elevii de la Colegiul Național ,,Școala Centrală” din București au vizionat, în cadrul unei activități școlare în parteneriat cu Institutul Francez, filmul Close (un alt câștigător Grand Prix la Cannes), despre o relație de prietenie între doi băieți de 13 ani. Câțiva părinți, care au urmărit doar trailerul filmului, s-au strâns în fața liceului pentru un nou protest împotriva ,,propagandei” progresiste din școli. 

Close, despre care am scris mai pe larg aici, pe lângă calitatea cinematografică, servește și ca un film educativ ce poate să ajute elevii să se cunoască pe sine și să-i ajute să conștientizeze anumite probleme cu care ne confruntăm în societate, ca bullyingul sau atribuirea unor caracteristici comportamentale în funcție de sex. Patriarhatul a normalizat ideea că bărbații au un destin biologic ce nu poate include momente intime, de apropiere, cu alți bărbați. Filmul propune o renegociere a semnificației masculinității, ce nu poate avea decât un rezultat pozitiv în societate, dar, bineînțeles, nu toată lumea este de aceeași părere.

Pe lângă protestul din fața școlii, Alianța Părinților a trimis și o scrisoare către Colegiul Național Școala Centrală, în care regăsim următoarele concluzii: filmul promovează modul de viață LGBT și instigă la suicid (<<Filmul promovează explicit modul de viaţă LGBT, iar explicaţiile date de unitatea de învăţământ ca răspuns la reacţia părinţilor reprezintă o jenantă încercare de justificare a antrenării copiilor într-o activitate ale cărei mesaje educative se pot rezuma astfel:“dacă o persoană de același sex îţi face avansuri, adică manifestă faţă de tine ,interes romantic’, trebuie să răspunzi acelor avansuri, deoarece altminteri acea persoană se va sinucide, iar tu te vei simţi vinovat” / “sinuciderea reprezintă un mijloc de rezolvare a problemelor”.>>) 

În 2019 și 2020 au fost lansate două filme care ating subiectul protestelor în cinematografe: 5 minute, în regia lui Dan Chișu și Câmp de maci (Eugen Jebeleanu). Ambele aduc în prim-plan modul în care au gestionat situația jandarmii, care au fost chemați să rezolve conflictele din sala de cinema. 

mm
Răzvan Mirică
Răzvan Mirică s-a născut în Vălenii de Munte, județul Prahova, pe 3 februarie 1994. A absolvit liceul de Turism și Alimentație și a urmat cursurile Facultății de Litere și Științe, din Ploiești. În 2018 s-a mutat la Brașov și a lucrat la Cărturești, iar anul următor a fost redactor la revista Cinemap. După doi ani de colaborare cu revista și cu postul Kiss Tv, pentru rubrica de film, s-a întors la Cărturești, în funcția de librar.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici