O poveste despre separare și pierdere: „Prin deșert, spre libertate”, Eunsun Kim

Eunsun Kim s-a născut în Coreea de Nord, una dintre cele mai mai opresive țări din lumea modernă. Volumul Prin deșert, spre libertate recreează în detalii imediate și emoționante condițiile îngrozitoare de înfometare care au determinat-o pe mama sa să fugă împreună cu autoarea și cu sora ei peste râul Tumen, la granița cu China, în iarna anului 1998. O călătorie care va dura nouă ani. Înainte de a ajunge în cele din urmă în Coreea de Sud și în libertate, Eunsun și familia ei vor trăi fără adăpost, vor cădea în mâinile traficanților de persoane chinezi, vor supraviețui într-un lagăr de muncă nord-coreean și vor traversa pe jos deșertul Gobi. Eunsun Kim oferă o mărturie directă a vieții sub regimul opresiv al lui Kim Jong-il, iar cartea relatează în detaliu experiențele ei legate de sărăcie, foamete și persecuție politică, expunând realitățile dure cu care se confruntă mulți nord-coreeni.

Călătoria

Eunsun Kim (pseudonim), la momentul începerii relatării avea 11 ani și și-a pierdut pe rând tatăl, apoi bunicii. Respinse de rude atunci când s-au prezentat la casa unei mătuși, mama și cele două fiice au trăit pe străzile din Rajin până când Tumenul a înghețat din nou și au putut să îl traverseze. Profitând de o ocazie, mama sa s-a căsătorit cu un țăran chinez și apoi a fost somată să rămână însărcinată și nască un fiu pentru a obține respect și puțină  libertate. Apoi, cele trei femei s-au împrăștiat în orașele chinezești aglomerate pentru a găsi locuri de muncă și a obține acte false și au plătit contrabandiști să le ducă peste granița mongolă, cu riscuri și pericole incredibile. În cele din urmă, au găsit refugiu în Coreea de Sud.

Volumul începe cu primii ani de viață în Coreea de Nord, o perioadă de sărăcie extremă și de opresiune politică, perioadă în care familia ei s-a luptat să supraviețuiască în mijlocul penuriei de alimente și al controlului guvernamental asupra fiecărui aspect al vieții.

După ce au evadat și au traversat râul Tumen în China, Eunsun, mama și sora ei s-au confruntat cu noi provocări. Au trăit în permanență cu teama de a fi descoperite ca dezertori nord-coreeni, s-au confruntat cu traficanți de persoane, cu exploatarea și cu lupta constantă pentru a găsi suficientă hrană și adăpost. Călătoria le-a purtat prin China, Mongolia și, în cele din urmă, în Coreea de Sud. După ani de greutăți și călătorii periculoase, Eunsun Kim și familia ei au ajuns în Coreea de Sud, unde au găsit siguranță.

Situația femeilor

Regimul nord-coreean exercită un control strict asupra tuturor aspectelor societății sale, inclusiv asupra statutului și drepturilor femeilor. În societatea nord-coreeană, rolurile tradiționale de gen sunt adânc înrădăcinate, așteptându-se ca femeile să îndeplinească în primul rând îndatoririle casnice și să sprijine obiectivele statului. Regimul promovează o imagine idealizată a femeilor ca fiind cetățeni loiali, muncitori și devotați dinastiei Kim, dar sub această fațadă se ascunde o realitate complexă, în care femeile se confruntă cu provocări și limitări semnificative.

Deși femeile nord-coreene participă la forța de muncă, ele au acces doar la locuri de muncă mai prost plătite, cu oportunități reduse de avansare. În ciuda afirmațiilor statului privind egalitatea de gen, femeile continuă să se confrunte cu discriminare și bariere sistemice în educație, ocuparea forței de muncă și reprezentare politică. Mai mult, ele sunt supuse unei violențe de gen omniprezente, inclusiv hărțuire sexuală, agresiune și exploatare.

Controlul strict al regimului asupra informațiilor și suprimarea disidenței fac dificilă pentru femei căutarea de recurs sau de sprijin pentru astfel de abuzuri. Cultura fricii descurajează dialogul sau activismul privind problemele legate de drepturile femeilor.

Prioritatea acordată de guvern cheltuielilor militare și agendei ideologice este adesea în detrimentul serviciilor sociale esențiale, ceea ce exacerbează provocările cu care se confruntă femeile și familiile. În ciuda acestor circumstanțe descurajante, femeile nord-coreene dau dovadă de rezistență și de ingeniozitate. În timp ce retorica oficială postulează principiile egalității de gen, realitatea pentru multe dintre femei este cu totul alta, cu oportunități limitate și violență.

Relația mamă-fiică

Prin deșert, spre libertate este și despre relația dintre Eunsun Kim și mama sa, care de dezvoltă pe măsură ce ele avansează în călătorie, sprijinindu-se continuu. În ciuda riscurilor imense pe care le implică fuga din Coreea de Nord, mama ei rămâne fermă în hotărârea de a căuta o viață mai bună pentru familia ei, inspirând-o pe Eunsun să persevereze chiar și în cele mai întunecate momente. Mama sa va îndura greutăți și va lua decizii dificile pentru a asigura siguranța și supraviețuirea fiicelor sale, chiar în momentele în care totul pare pierdut, iar experiențele lor comune creează o legătură de nezdruncinat, mai puternică decât provocările cu care se confruntă.

Mama lui Eunsun își asumă riscuri mari și ia decizii dificile pentru a le proteja pe Eunsun și pe sora ei de rău, chiar în detrimentul propriei bunăstări. Stresul și incertitudinea situației lor își pun amprenta asupra lui Eunsun și a mamei sale, ducând la momente de tensiune și teamă. Cu toate acestea, legătura lor rămâne puternică, iar ele găsesc alinare în prezența celeilalte în cele mai întunecate momente. Curajul și fermitatea mamei sale o inspiră pe Eunsun să persevereze în fața adversității, iar călătoria lor subliniază importanța iubirii, a rezilienței și a sprijinului reciproc.

Concluzii

„Personal, eu nu cred că va fi un război în adevăratul sens al cuvântului, la fel cum nu cred că regimul va ceda vreodată puterea, nici nu va renunța la programul său de arme atomice, pe care le construiește în secret. Și mă întreb fără încetare dacă voi avea vreodată prilejul să mă întorc în Coreea de Nord — într-o Coree de Nord eliberată de tiranie și scăpată de suferință și foamete.”

O poveste uimitoare, aproape neverosimilă în unele locuri, pe care am citit-o cu pauze pentru că textul este copleșitor. Momentul în care Eunsun Kim și familia ei iau decizia de a fugi din Coreea de Nord este, fără îndoială, unul dintre cele mai emoționante puncte din carte. Decizia de a lăsa în urmă tot ceea ce au cunoscut vreodată și de a porni într-o călătorie periculoasă către un viitor incert este plină de teamă, disperare și speranță. De-a lungul cărții sunt momente de tensiune, separare și pierdere, fie că este vorba de despărțirea de cei dragi sau de pierderea unor tovarăși de drum, aceste momente subliniază costul uman al evadării din opresiune și al căutării libertății. Momentele de reunire și răscumpărare din carte, cum ar fi atunci când Eunsun și familia ei sunt în sfârșit reunite după foarte mult timp, sunt, de asemenea, incredibil de emoționante.


Prin deșert, spre libertate, Eunsun Kim, traducere Mihnea Gafița, Editura Corint, ed. a II-a, 2023


Imagini de Carmen Florea.

mm
Carmen Florea
Carmen Florea a visat să aibă propria librărie, însă pentru că a navigat cu sau fără voie către alte domenii, de câțiva ani a adoptat una la Cărturești (Carusel). Face PR și comunicare, realizează interviuri și redactează cărți. Booklover by default, are o slăbiciune pentru scriitorii sud-americani, portughezi și japonezi. Plăceri (ne)vinovate: clătitele, fotografia, drumețiile.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici