Nu te uita decât după părerea ta

Don’t look up este o satiră SF care se poate viziona pe Netflix și care a ajuns în foarte scurt timp să încingă spiritele și să separe taberele. După părerea unora filmul e foarte prost, după părerea altora filmul e foarte bun. Eu mă situez în cel de al doilea grup, dar asta are mai puțină importanță și nici nu mă interesează să discut critic filmul. Pe scurt, bulele noastre mici, sigure și confortabile au făcut spume la gură de nervi, au dat pe dinafară și ne-au mânjit sufletele noastre impecabile din minunata lume digitală. Căci, fără doar și poate, bulele noastre sunt cele corecte și orice atac din afară trebuie respins imediat cu agresivitate verbală, cu sarcasm și cu dorința de umilire a celuilalt — a rivalului neavenit.

Însă ceea ce e cu adevărat îngrijorător constă în faptul că astăzi orice poate să devină un subiect sensibil, chiar și un film, care, până la urmă, ține de industria colorată a entertainmentului. Problema e că nu prea ne mai interesează să discutăm în contradictoriu, să acceptăm că nu toată lumea ne împărtășește părerea, să încercăm să înțelegem diferențele de așteptări, modul inedit de a te raporta la lucruri, și să acceptăm totuși că se poate învăța ceva din asta. Putem să fim convinși și de alte lucruri și să și rămânem fermi convinși de aceste lucruri. E totuși de bun-simț să nu ne isterizeze ceea ce diferă cu totul de noi. Nu suntem ireproșabili, nu suntem nici măcar subtili când trebuie, și nu suntem toți numai autorități în domeniu, în orice fel de domeniu.

Dar, din păcate, mulți privesc lucrurile dintr-o singură direcție și le e îndeajuns. Oricum e prea obositor să te distanțezi, să faci câteva ture în jurul subiectului, să cauți un alt înțeles, să nu mai ții cu dinții de părerea ta. N-are rost. Ce rost are!? Dacă celălalt nu înțelege, atunci e fix problema sa. Nu trebuie să fii dispus să îi înțelegi punctul de vedere, trebuie neapărat să i-l schimbi. Pur și simplu nu ai altă posibilitate la îndemână. Iar dacă nu poți să i-l schimbi, atunci nu-ți rămâne decât să-l dai afară din bula ta aleasă cu mare grijă și întreținută cu mari eforturi.

Din momentul ăsta, pericolul a devenit iminent. Vei fi otrăvit de acea părere diferită de a ta. Nu fi prost, nu lăsa garda jos, și nu te lăsa corupt de un alt mod de gândire. Nu ceda în fața lipsei complete de sens din partea celuilalt. Apocalipsa vine odată cu părerea greșită a celuilalt. Doar tu știi cu certitudine care e sfârșitul corect. Lucrurile trebuie să se întâmple doar așa cum vrei tu. Așa că va trebui să te opui cu toată ființa ta de care dai dovadă. Până la urmă doar tu ai dreptate, iar restul sunt niște proști nefericiți.

mm
Ionut Cheran
Ionuț Cheran este autorul cărților „Memoriile Domnului Roșu” și „Pădurea lui Joaquin Phoenix”.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici