NOPE. Jordan Peele și OZN-urile

Îți dai seama că industria cinematografică își revine când în lista de premiere sunt multe filme pe care vrei neapărat să le vezi. Din septembrie intră la cinema Don’t Worry Darling, cu Florence Pugh și Harry Styles în rolurile principale, Men – noul film semnat de Alex Garland, care a colaborat cu studioul A24 și pentru drama SF Ex Machina și thrillerul Balaur, lungmetrajul de debut al lui Octav Chelaru, inspirat din povestea reală a elevului care s-a sinucis după o relație cu profesoara acestuia, soția preotului. Și genul horror se arată mai ofertant în perioada aceasta, ținând cont că la finalul lui octombrie va fi lansat Capra cu trei iezi (în regia lui Victor Canache). O să rămân pe acest teritoriu în rândurile ce urmează și vă reamintesc că Nope rulează în cinematografe, iar eu am fost chiar de două ori să-l văd. 

Unul dintre motivele pentru care așteptam acest film este că a fost regizat de Jordan Peele, o voce puternică în universul horror contemporan, care reușește să se facă auzită atât de publicul larg, cât și de fanii art house. Într-o lume în care academia care decernează premiile Oscar a ignorat ani de-a rândul producțiile horror capabile de a intra în competiție, Get Out – filmul de debut al lui Peele – a fost premiat cu trofeul pentru cel mai bun scenariu original. După comentariul social despre rasism din Get Out și tematica doppelgänger din Us, lansat în 2019, Peele aduce pe marile ecrane un film despre forțe extraterestre.  

Acest subiect a mai fost atins înainte, de cele mai multe ori într-un mod superficial și fidel celor mai populare conspirații care au circulat pe întregul glob. Sunt, totuși, câteva excepții de la acest tipar, cum ar fi producțiile Arrival (Denis Villeneuve), The Fourth Kind (Olatunde Osunsanmi) și Mysterious Skin (Gregg Araki), care au propus o abordare originală a temei cu extratereștri, iar acestora li se alătură și Nope

Keke Palmer și Daniel Kaluuya interpretează rolurile a doi frați, OJ și Emerald Haywood, care, după moartea tatălui, ajung deținătorii unei ferme de cai dresați pentru apariția în producții cinematografice. Elementele supranaturale își fac apariția încă de la început, când unul dintre cai se depărtează de grajd și are un comportament ciudat. OJ pleacă în căutarea acestuia și devine martorul unui fenomen straniu: apariția unui obiect zburător ce pare a fi o navă extraterestră. 

Acest slow burn, cu câteva jump scares executate corect și incluse natural în desfășurarea acțiunii, știe să mențină tensiunea de la primele secvențe până la actul final, ceea ce demonstrează că Jordan Peele este capabil să creeze un suspans durabil. Nope nu poate fi catalogat drept horror în întregime, ținând cont de elementele de comedie, thriller, western și SF cu care jonglează regizorul pentru un produs final cinematografic cât mai divers. Un alt plus al filmului este imaginea, mai ales cadrele nocturne care întregesc și valorifică atmosfera terifiantă. Ar mai fi și alte aspecte ale filmului de punctat, dar pentru o experiență cât mai plăcută în sala de cinema, merită să rămână nedezvăluite. 

Notă personală: 8/10.

mm
Răzvan Mirică
Răzvan Mirică s-a născut în Vălenii de Munte, județul Prahova, pe 3 februarie 1994. A absolvit liceul de Turism și Alimentație și a urmat cursurile Facultății de Litere și Științe, din Ploiești. În 2018 s-a mutat la Brașov și a lucrat la Cărturești, iar anul următor a fost redactor la revista Cinemap. După doi ani de colaborare cu revista și cu postul Kiss Tv, pentru rubrica de film, s-a întors la Cărturești, în funcția de librar.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici