În luna noiembrie, Timișoara invită locuitorii și turiștii să exploreze arta și cultura, de la mic la mare. De la expoziții și festivaluri de film până la concerte de muzică clasică și spectacole de teatru, există câte o manifestare culturală pentru toate gusturile.
„Cântece de dragoste și jale” – Retracing BARTÓK
Din seria evenimentelor muzicale, pe data de 9 noiembrie, Sala Multifuncțională CJT va găzdui evenimentul „Cântece de dragoste și jale” – Retracing BARTÓK. La nu mai puțin de cinci ani de la ultima reinterpretare a cântecelor culese de Bela Bartok în Banat și Transilvania, violonistul Mat Maneri și pianistul Lucian Ban revin în Timișoara, aducându-l cu ei pe legendarul John Surman, o figură cheie a jazz-ului european din ultimii 50 de ani, alături de basistul american Brad Jones, recunoscut la nivel global.
Timișoara în viziunea arhitectului-șef Székely László
În sfera artelor vizuale, luna aceasta vine cu câteva expoziții ce merită să fie vizitate, iar una din ele este „Timișoara în viziunea arhitectului-șef Székely László”. Acest demers propune o incursiune în universul arhitectural al lui Székely László și în al clădirilor emblematice din Timișoara. Evenimentul este găzduit în Casa Maghiară, una dintre ultimele clădiri construite conform planurilor arhitectului, situată pe Bulevardul Revoluției nr. 8, și este deschisă publicului până pe data de 13 decembrie.
Expoziția „Regele Bronz”
Expoziția „Regele Bronz”, care mai poate fi vizitată până pe 12 noiembrie, aduce în atenția publicului parcursul sculptorului Peter Jecza în căutările sale artistice, incluzând atât sculpturile deja recunoscute, cât și schițe nevăzute. La aproape 15 ani de la trecerea sa în neființă, Galeria Jecza, numită în onoarea sa, își asumă responsabilitatea de a prezenta moștenirea sa artistică.
La limitele reprezentării
Tot în această categorie regăsim și „La limitele reprezentării”, o nouă expoziție de sculptură și instalație de sunet ce își propune să exploreze un teritoriu mai puțin cunoscut, concentrându-se pe periferia istorică a unor grupuri culturale semnificative din punct de vedere istoric și etnic. Diversitatea culturală din regiunea Banatului și Transilvaniei, o temă cheie în cadrul Timișoarei – Capitala Europeană a Culturii 2023, va fi ilustrată prin intermediul operelor artistice create de artiști originari din această zonă. Este deschisă pentru vizionare până pe data de 30 noiembrie – în zilele de miercuri și joi, la Cazarma U și Sinagoga din Cetate.
CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum
Până pe 15 noiembrie, Centrul Regional de afaceri al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș (CRAFT) va găzdui expoziția „CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum”. Această inițiativă inovatoare a atras contribuții semnificative din partea profesioniștilor din industria filmului și a pasionaților de cinema din țară și din străinătate, reunind acești iubitori de filmul într-un singur loc.
Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990 în arta afișului maghiar
În perioada 10 noiembrie – 5 decembrie, Memorialul Revoluției va găzdui cele 40 de lucrări din colecția de afișe istorice a Muzeului Național Maghiar în cadrul expoziției „Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990 în arta afișului maghiar”. Aceste lucrări sunt prezentate publicului ca urmare a cooperării cu Memorialul Revoluției din Timișoara.
PROGRES. Schimbări de Paradigme
O altă expoziție de neratat va fi „PROGRES. Schimbări de Paradigme” la MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, în perioada 16-19 noiembrie. Evenimentul se concentrează pe o analiză artistică a istoriei și patrimoniului industrial din Timișoara, evidențiind modul în care memoria unor locuri și comunități s-a metamorfozat sau chiar a dispărut. În cadrul expoziției, fragmente din istoria colectivă și personală se regândesc dintr-o perspectivă socio-politică și tehnologică.
Campus 100
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri din campusul UPT, pe 10 noiembrie, Centrul de Conferințe UPT va fi gazda evenimentului „Campus 100” ce include un spectacol de video mapping pe fațada clădirii, care va pune în lumină ilustrații create de tineri talentați din Timișoara. Acest moment va deschide și calea pentru inaugurarea a patru murale de artă, realizate de artiști europeni, aducând astfel și o perspectivă contemporană asupra istoriei campusului și va omagia 100 de ani de evoluție.
Prelegere și degustare la Casa Calfelor Kolping
În aceeași zi, Culinaria Banatica își continuă călătoria prin gastronomia Banatului. Așadar de la ora 19:00 va avea loc evenimentul „Prelegere și degustare” la Casa Calfelor Kolping.
Women at Work – Crossroads, Rhythms and Continuities
În luna noiembrie vor avea loc și o serie de festivaluri ce invită publicul să exploreze diverse limbaje artistice, iar în cadrul FAPT – Festivalul Artelor Performative Timișoara, până pe pe 5 noiembrie mai este deschisă spre vizionare în Galeria 1 a HEI-House of European Institutes, din Bastionul Maria Theresia, instalatia video ”Women at Work – Crossroads, Rhythms and Continuities”, o creație semnată de artistele Simona Deaconescu din România și Flor Firvida Martin din Argentina/Mexic.
FAST
Prima ediție a „Festivalului de Arhitectură – FAST” are loc anul acesta sub umbrela Capitalei Europene a Culturii, până pe 5 noiembrie, în trei locații cheie: Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara – UPT, Palatul Culturii și Centrul de Conferințe UPT.
Festivalul reușește să conecteze, pentru prima dată sub același concept, cele 5 centre de arhitectură din țară: facultățile din Timișoara, Cluj, Oradea, Iași și universitatea din București.
Tematica centrală – Sustainable Futures, Leave No One Behind – traversează toate cele trei secțiuni principale ale festivalului: expoziții, conferințe și activări.
Bolyai200
Festivalul dedicat artei și științei „Bolyai200” are loc în perioada 3-5 noiembrie la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Acest festival cultural interdisciplinar este legat de promovarea personalității lui Bolyai, punerea lui pe harta memoriei și a identității locale prin celebrul enunț formulat chiar la Timișoara acum 200 de ani: „din nimic am creat o altă lume nouă”.
TAIFAS – Festivalul de film și Cultură Balcanică
Mult așteptatul „TAIFAS – Festivalul de film și Cultură Balcanică” aduce filmul din Balcani mai aproape de inimile noastre, conectând comunități diverse și sprijinind noii cineaști. Prima ediție, sub titlul „Noi Începuturi”, are loc în perioada 5-12 noiembrie, la Cinema Victoria.
Heritage Film Festival
Din categoria filmului de patrimoniu, atât Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), cât și Galeria 1 a HEI- House of European Institutes din Bastionul Maria Theresia, vor găzdui în perioada 10-12 noiembrie ”Heritage Film Festival” parte a proiectului CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum & Heritage Film Festival. Pe lângă selecția de filme, festivalul va cuprinde o serie de evenimente printre care și o dezbatere privind importanța patrimoniului în procesul creativ contemporan cu experți internaționali din domeniul filmului.
Dracula TiMes
Pentru iubitorii de film fantasy, horror și SF, festivalul „Dracula TiMes” are loc în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie la Cinema Timiș și Faber. Pe parcursul celor cinci zile vor avea loc proiecții de filme de genuri diferite, de la fantastice, sci-fi și horror, la filme documentare și de autor, lungmetraje și scurtmetraje europene din selecția Festivalului de film fantastic „Dracula” de la Brașov, Sombra Film Festival din Spania (Murcia) și Dublin International Short Film and Music Festival.
Clovnul acesta sunt eu
În cea de-a doua jumătate a lunii, un spectacol cu adevărat unic va avea loc pe 17 și 18 noiembrie, la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin. Spectacolul „Clovnul acesta sunt eu” vorbește despre trăirile intense pe care fiecare individ le are, despre cum fiecare om își dorește să vadă dincolo de ceea ce e vizibil, despre statutul social și curajul maturizării.
Soare cu dinți
Pe data de 20 noiembrie, pe scena Teatrului Basca, va fi pus în scenă spectacolul „Soare cu dinți”, ce explorează cultura surzilor și punțile de legătură cu cea a auzitorilor, folosind umorul ca mijloc. Acesta pune în scenă situații comice din viața surzilor și din interacțiunile lor cu auzitorii, evidențiind avantajele de a fi surd într-o lume tot mai zgomotoasă.
Ethnic Love Mix
Ultimul spectacol din luna aceasta este ”Ethnic Love Mix”, vol. 12 – REMIX ID, ce va putea fi văzut pe data de 28 noiembrie la META Spațiu. Acesta folosește îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID dezvăluindu-și povestea prin dans și proiecții.
DINAM
DINAM – Stagiunea de Dans Contemporan Timișoara continuă până pe 25 noiembrie, cu scopul lor este de a atrage și de a forma noi iubitori ai dansului contemporan, asigurând un cadru constant pentru oferte culturale în domeniul spectacolelor de dans contemporan.
Balul Vienez Timișoara 2023
Luna noiembrie se încheie într-un mod grandios, cu Balul Vienez Timișoara 2023. Considerat al 31-lea bal ca importanță la nivel mondial și singurul Bal Vienez recunoscut în România de către Primăria din Viena, evenimentul se va deschide pentru a zecea oară pe data de 25 noiembrie 2023, la Teatrul Național din Timișoara, de la ora 19:00. Această aniversare marchează un moment istoric, în care Balul Vienez Timișoara sărbătorește un deceniu de eleganță și generozitate, în Capitala Europeană a Culturii, într-un parteneriat special cu Balul Vienez din New York.