Nick Mason’s Saucerful of Secret la București. Ecouri

Little by little the night turns around
Counting the leaves which tremble at dawn
Lotuses lean on each other in yearning
Under the eaves the swallow is resting
Set the controls for the heart of the sun.

Voiam să scriu ceva inteligent și inteligibil despre un concert-unic, unicat, extraordinar, superb, dar cred că ideea de bază este: trebuia să fiți acolo! Eu am vrut să merg în 2019 în turneul european, am ratat. Așa că m-am bucurat maxim că Nick Mason’s Saucerful of Secrets vine la noi în 2020. Vlad a luat imediat bilete (am prins rîndul întîi, partea stîngă a scenei), că ne-am gândit că la Arenele Romane va fi sold out. OK, intrăm în covidărie și se amînă pe 2021. În 2021 pentru 2022. După doi ani+ de amînare, nu mai credeam noi că îl vedem pe Mason. Că nah, are 78 de ani! Vlad nu a mai putut să vină, am dat cele trei bilete extra la trei prieteni cu care am stat, Front Row A2!

Deci nu problemă cu biletul, nu cu drumul, acuma cu vremea. A dat o furtună și o ploaie cu o oră înainte, dar s-a oprit cînd a început concertul și mi-am luat pelerină. Și niște gin tonic, din care primul s-a vărsat. Cuiva îi era sete, cred…

L-am mai văzut odată live în Franța pe Mason, la Magny-cours, în 2006, ca invitat special al lui Roger Waters la turneul Dark Side of the Moon. Nick participa pentru că era la Formula Unu și e mare fan și nah, e prieten cu Waters, singurul din trupă cu care acesta mai vorbește — citiți-i biografia Inside Out, a apărut acum ceva ani și în românește. Pe scurt, istoria Pink Floyd e cam așa: perioada 1 — influența Syd Barrett, 2 — Barrett out. Waters in & all in, de la Dark Side la Final Cut. 3. După ce pun mîna pe nume, PF e Gilmour & co. Nimic interesant la maxim. Mai ales The Endless River.

Trupa lui Mason, fondată în 2018 și intitulată A Saucerful of Secrets, după titlul albumului nr.2 Pink Floyd din 1968, îi include pe Guy Pratt la bass (printre altele basistul oficial Pink Floyd în perioada post Waters), Gary Kemp de la Spandau Ballet la chitară și voce, Lee Harris (Talk Talk) la chitară și alte instrumente și Dom Beken la claviaturi. Un Q & A cu trupa Saucerful of Secrets aici:

Over the mountain watching the watcher
Breaking the darkness waking the grapevine
One inch of love is one inch of shadow
Love is the shadow that ripens the wine
Set the controls for the heart of the sun

Au fost două seturi cu pauză, s-a stat jos pînă la bis-uri, deși mulți s-au plâns că nu e de stat jos, te puteai plimba în liniște. Public bun-bun, o mulțime de prieteni cu care m-am salutat cam pe fugă, dar mă așteptam să fie mai plin, sold out… Dar ce e special la piesele astea e că nu le-am văzut niciodată live, decît pe casetă, DVD etc., preferatul meu din epocă, Pink Floyd la Pompei, pe care-l vedeam zilnic la Teatrul Muzical — vreo două săptămîni, cît s-a dat —, la videotecă prin 1986-87.

Un regal absolut, cu piese noi față de turneul 2018, și inclusă în premieră în segmentul 2022,  Echoes (de pe Meddle-1971), care a fost și favorita mea #1. 

Live din București:

Am zis și am scris despre Echoes, sună ca Hans Zimmer live, ceea ce e de bine, având în vedere ce magnitudine are sunetul lui. Și normal că Zimmer a tras cu ochiul (și urechea) la Pink Floyd! Dar un sentiment ciudat să vezi cu totul alți muzicieni decît cei cu care te-ai obișnuit, cîntînd același piese, chiar și aceștia acum old timeri, dar cu un sound mai pop-ish pe alocuri, mai a la anii 80 (Kemp, Harris, Pratt?). 

Mason, relaxat, cu gongul în spate (care a glumit că acum poate să dea și el în el, nu numai angry Waters 🙂 sunetul impecabil și, când s-a lăsat întunericul am avut și visuals. Psihedelic și greșit anunțat sau, cum credea lumea, „cîntă din primele două albume”. Au cântat de la single-uri care sună pentru mine spre Beatles (Arnold Layne, See Emily Play, Bike) la The Piper at the Gates of Dawn, primul album (1966), la cele grele, Ummagumma (1969), Atom Heart Mother (1970) și pînă la Obscured by Clouds (1972, cu Childhood’s End). În special piesa Vegetable Man a lui Barrett, rămasă neterminată atunci și necîntată vreodată live de vreun membru Pink Floyd timp de 57 de ani! Preferatele mele, One of These Days, cu care a început concertul, Fearless, Set The Controls for the Heart of the Sun.

Aici live în New York din 2019, cu invitat special Roger Waters: 

Witness the man who raves at the wall
Making the shape of his question to heaven
Whether the sun will fall in the evening
Will he remember the lesson of giving?
Set the controls for the heart of the sun.

Setlist aici.

mm
Alin Ludu Dumbrava
Alin Ludu Dumbravă e critic și promotor de film, scenarist, organizator de festivaluri. Absolvent UNATC, secția filmologie-scenaristică. Membru UCIN. Din 2014 este curatorul Cinematecii Patria din Brașov.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici