
În ultimele două săptămâni de septembrie, Grupul Editorial Nemira a marcat lansarea n’autor ca imprint prin turneul de promovare a primelor două titluri din colecția de nonficțiune creativă, semnate de Raluca Nagy și Ioana Burtea. În acest interval, în cele 7 orașe, sute de cititori s-au alăturat evenimentelor propuse de proiectul cultural n’autor iese în stradă, dovedind amploarea pe care o poate lua fenomenul literaturii române contemporane și, mai mult decât atât, ce potențial are, atât în rândul tinerilor, cât și al generațiilor mature.
Peste 350 de oameni au stat pe scaune în grădini, piețe publice sau pe terase în cadrul turneului n’autor iese în stradă, iar alte câteva sute s-au alăturat, spontan și sporadic, evenimentelor, care le-au atras atenția prin puterea lecturilor și a dialogurilor, prin întâlnirile cu cele două scriitoare, Ioana Burtea și Raluca Nagy, dar și cu scriitorii și artiștii invitați, prin intersecțiile dintre arte și atmosfera relaxată, dar și prin caracterul lor public și spațiile alese, care au venit în întâmpinarea nevoii de a petrece seri culturale inedite, în aer liber.
Mai mult de 25,000 de oameni au fost însă atinși de această colecție de momente datorită promovării turneului în rețeaua Cinema City și în liceele din orașele-gazdă (unde s-au organizat întâlniri între autoare și tineri).
Așadar, în perioada 18–28 septembrie 2023, Eli Bădică a coordonat turneul de lansare a primelor două titluri de nonficțiune, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, prin fondul ACCES 2023, și cu suportul lanțului de librării Cărturești și a platformei AudioTribe.
În centrul atenției: Raluca Nagy & Ioana Burtea
Desfășurat, în ordine cronologică, la Iași, Chișinău, București, Ploiești, Brașov, Timișoara și Cluj, cel de-al 11-lea turneu n’autor, primul cu o componență artistică pregnantă, le-a avut în lumina reflectoarelor pe deja consacrata scriitoare și antropologă Raluca Nagy, cu noul său memoir, Despre memoriile femeii și alți dragoni, și pe Ioana Burtea, scriitoare și jurnalistă aflată la debut în volum, dar cu o experiență îndelungată în presă (Decât o Revistă, Mediafax etc.), cu Fără instrucțiuni de folosire.
Discuții libere în aer liber
Evenimentele s-au desfășurat în zone marcate de prezența hub-urilor Cărturești, dar în aer liber, în mijlocul comunității, pe platforme relaxate și relaxante. În cadrul lor, cei prezenți s-au bucurat de discuții libere cu autoarele, de interpretări dramatizate ale textelor (realizate de Vera Nacu, Ioana Natalia Corban, Lăcrămioara Bradoschi, Anca Florea, Christine Cizmaș), care au emoționat participanții, de fragmente de lectură ale scriitorilor invitați, publicați în sau în afara n’autor (Nicoleta Dabija, Moni Stănilă, Ruxandra Burcescu, Mihaela Buruiană, Cătălin Ceaușoglu, Marian Coman, Liviu Ornea, Doru Preda, Horea Sibișteanu, Elena Vlădăreanu, Simona Antonescu, Bogdan Coșa, Maria Orban, Daniela Rațiu, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu, Sebastian Sifft, Oleg Garaz), de muzică LIVE (Essenza Quartet – Patricia Iacob și Diana Mertic –, Nicușor, Ștefan Mustață, DJ Daniel, Remus Miron, Alex Reisz, Muntet Duo – Alex & Alex Munteanu, plus expoziția de colaje a Cristianei Bucureci), acordată la momentele artistice, de sesiuni de autografe și de socializare, alături de un bar de prosecco, potrivit pentru întreținut prietenii aflate la început de drum, sub umbrela literaturii române contemporane. Și a solidarității.
Surprize pentru participanți
Nimeni nu a plecat de la aceste întâlniri cu mâna goală. Pe lângă cărțile pe care și le-au putut achiziționa la fața locului, cei din public au avut parte și de o surpriză: câte un tote bag negru, pe care scrie mare „Citesc autori români contemporani”.