În contextul desfășurării grevei generale a profesorilor, organizația Narada a decis să nu organizeze târgurile „Împreună pentru școala noastră” pe data de 29 mai.
După ce la prima ediție organizată la finalul anului trecut, Narada a reușit să mobilizeze 25 de școli din țară pentru a organiza târguri cu strângere de fonduri pentru rezolvarea urgențelor de infrastructură, anul acesta Narada și-a propus organizarea unei noi ediții, „Împreună pentru școala noastră”, ediție la care 30 de unități de învățământ au răspuns imediat „prezent”.
Fiecare dintre cele 30 de școli care au decis să se alăture inițiativei Narada are probleme de infrastructură, probleme cu rețelele electrice învechite, clase nerenovate și insalubre, nu au terenuri de joacă și nici biblioteci. În prezent, numai în 11 județe din România numărul școlilor care au rețele electrice mai vechi de 20 de ani se ridică la 1160, iar dintre acestea, peste 100 reprezintă un real pericol pentru siguranța elevilor. În plus, potrivit declarației fostului ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, 1,2 milioane de elevi din România învață în școli cu o infrastructură inadecvată.
Timp de aproape o lună atât profesorii, cât și părinții și elevii s-au mobilizat pentru a confecționa obiecte ce urmau să fie vândute la târg. Mai mult decât atât, sub îndrumarea departamentului de comunicare al organizației, directorii școlilor au învățat cum să comunice în plan local târgul, au atras nu numai interesul presei locale, pe care au convins-o să scrie și să promoveze acțiunile lor, ci și pe cel al autorităților, care s-au arătat interesate să participe la eveniment. Ca și anul trecut, banii adunați de fiecare școală în parte urmau să fie supuși unui mecanism de dublare, astfel încât, până la finalul vacanței de vară, elevii din 30 de școli din România să învețe în condiții de siguranță.
„Motivul pentru care existăm sunt elevii și profesorii din România”, spune Raluca Jianu, CEO Narada. „Prin urmare, membrii organizației empatizează cu profesorii, înțeleg situația în care se află în acest moment și de aceea au luat decizia de a nu mai organiza târgurile.”