Muzeul Luvru, campanie de donaţii pentru a cumpăra o tabacheră celebră

foto: louvre.fr

Muzeul Luvru lansează marți cea de-a 13-a campanie a sa anuală de strângere de fonduri în cadrul iniţiativei „Tous mecenes!”, cu scopul de a achiziţiona o preţioasă tabacheră care i-a aparţinut ducelui de Choiseul, unul dintre cei mai renumiţi miniştri ai regelui Ludovic al XV-lea, informează AFP, potrivit Agerpres.

Muzeul parizian speră să strângă cel puţin 1,2 milioane de euro pentru a cumpăra acea tabacheră din aur colorat, căptuşită cu plăci de cristal din secolul al XVIII-lea.

Mai întâi ambasador al Franţei la Sfântul Scaun şi apoi la Viena, ducele de Choiseul (1719-1785) a devenit ulterior unul dintre cei mai importanţi miniştri ai regelui Ludovic al XV-lea începând din anul 1758 şi până la brutala sa cădere în dizgraţie din 1770. Tabachera a fost realizată după acea dată.

Muzeul parizian a primit deja o donaţie din partea Societăţii Prietenilor Luvrului în valoare de 500.000 de euro şi continuă în paralel să caute fonduri din partea companiilor şi a marilor donatori francezi şi străini pentru a strânge suma totală de 3,9 milioane de euro necesară pentru finalizarea achiziţiei.

În 2021, graţie mobilizării a peste 5.600 de donatori, care au strâns 1 milion de euro, opera de artă „Le Camée de Vénus et l’Amour”, atribuită lui Giovanni Ambrogio Miseroni (1551-1616), a fost inclusă în colecţiile naţionale franceze şi a completat o cupă ce i-a aparţinut cardinalului Mazarin, apoi regelui Ludovic al XIV-lea.

Campaniile „Tous mecenes!” au totalizat aproape 30.000 de donatori începând din 2010, anul în care prima ediţie a fost lansată, iar 12.000 dintre ei au participat la mai mult de o campanie, în timp ce 150 au participat la toate campaniile, au precizat reprezentanţii Muzeului Luvru.

Ediţia din 2017 a fost aceea care a avut cel mai mare succes, odată cu achiziţionarea unei renumite cărţi liturghice, „Livre d’Heures de Francois I”, graţie celor 8.500 de donatori participanţi, care au strâns împreună suma de 1,5 milioane de euro.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici