MNLR, alături de Ambasadele Argentinei, Cubei, Danemarcei, Greciei, Mexicului, Norvegiei și Institutul Liszt, serbează în premieră Ziua Universală a Culturii

Ziua Universală a Culturii, rezultatul unui pact internațional de ratificare a recunoașterii legale a conservării obiectelor culturale și a operelor de artă, este serbată în premieră anul acesta la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). 

Evenimentul va avea loc luni, 15 aprilie 2024, începând cu ora 18:00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu al instituției (Sala Perpessicius) și reunește reprezentanți ai mai multor instituții de cultură și ambasade străine cu sediul la București.

Invitați

Vor lua cuvântul Excelența Sa, Domnul Carlos Alejandro Poffo, Ambasador al Argentinei în România, Excelența Sa, Doamna Amparo Anguiano, Ambasadoare a Mexicului în România, Domnul Nikolaos Vlahakis, ministru plenipotențiar pentru Diplomația Publică al Ambasadei Republicii Elene în România, Domnul F. Vladimir Pérez Casal, consilier în cadrul Ambasadei Cubei, și Domnul Kósa András László, director al Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

Moderatoarea evenimentului este Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Obiecte culturale și opere de artă din Europa și America Latină

La inițiativa MNLR de a alege un obiect, o clădire sau o personalitate importantă pentru cultura fiecărei țări, Ambasada Argentinei, Ambasada Cubei, Ambasada Danemarcei, Ambasada Greciei, Ambasada Mexicului, Ambasada Norvegiei și Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București au răspuns pozitiv invitației. 

Astfel, iubitorii de cultură din capitală vor avea ocazia de a afla informații inedite despre o serie de obiecte culturale și opere de artă din Europa și America Latină.

Propunerea Ambasadei Argentinei este ediția din 1872 a epopeii în versuri „Martin Fierro”, scrisă de poetul, jurnalistul și omul politic argentinian José Hernández, considerată o capodoperă a literaturii argentiniene și una dintre cele mai populare scrieri din spațiul cultural al Americii Latine de limba spaniolă, în vreme ce Ambasada Cubei le propune celor prezenți la evenimentul din data de 15 aprilie prezentarea „Anales de la Academia de la Historia” (1921).

Ambasadele Danemarcei și ale Greciei au ales pentru celebrarea Zilei Universale a Culturii două elemente de patrimoniu, Podul Circle – unul dintre reperele arhitecturale de care cetățenii din Copenhaga se bucură zilnic, încurajând pietonii și bicicliștii să încetinească forma sa curbă pentru a se bucura de priveliște –, respectiv Muzeul Acropole din Atena. Tot o clădire de patrimoniu recent fondată este și propunerea Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București: Casa Muzicii din Ungaria, un impresionant centru cultural dedicat muzicii, situat în Parcul Central din Budapesta, inaugurat în urmă cu doi ani. 

Ambasada Norvegiei le propune celor care vor lua parte la evenimentul din data de 15 aprilie o expunere despre opera lui Jon Fosse, cel mai recent laureat al Premiului Nobel pentru literatură, un scriitor comparat adesea cu Ibsen și Beckett, tradus cu succes în peste 50 de limbi. 

O descriere a nierika, manifestare artistică dedicată cosmogoniei poporului wixarika, este propunerea Ambasadei Mexicului în România pentru dezbaterea din cadrul primei ediții a Zilei Universale a Culturii celebrate la MNLR. 

„Muzeul Național al Literaturii Române le oferă în mod constant iubitorilor de cultură din capitală ocazia de a lua parte la evenimente organizate de instituții străine cu sediul la București, excelente deschideri către universuri culturale de pe întreg mapamondul. Prin organizarea Zilei Universale a Culturii – ediție pilot pe care vrem să o creștem în amploare de-a lungul anilor –, ne dorim să creăm un cadru de dialog, să revizităm împreună repere culturale, poate nu îndeajuns de cunoscute, să descoperim ceea ce ne unește, precum și noi pretexte și context de colaborare”, a declarat managerul cultural Ioan Cristescu, directorul MNLR.” (managerul cultural Ioan Cristescu, directorul MNLR)

Pactul Roerich

Ziua Universală a Culturii este rezultatul unui pact internațional de ratificare a recunoașterii legale a conservării obiectelor culturale și a operelor de artă. Documentul a fost redactat de Nicholas Roerich într-un efort de a proteja operele culturale și științifice împotriva distrugerii în conflictele armate.

Pactul Roerich a fost propus pentru prima dată în 1931 și a fost ratificat la 15 aprilie 1935, de Statele Unite, la Washington. De-a lungul secolului XX, s-au făcut multe eforturi pentru ca această dată să devină una dintre cele mai semnificative sărbători internaționale. Steagul Păcii, care însoțește fiecare sărbătoare a acestei zile speciale în întreaga lume, este recunoscut ca simbol al pactului.

Acces

Intrarea este liberă. Accesul se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 0736.598.451 (prin mesaj pe WhatsApp).

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici