Milioane de europeni urmăresc ilegal evenimente sportive și cumpără echipamente sportive contrafăcute, ceea ce îi costă pe producători 850 de milioane de euro. 10% dintre cetățenii României au accesat sau au redat în flux continuu conținut din surse online ilegale, pentru a urmări evenimente sportive, iar ponderea tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani care au făcut acest lucru este de 20%.
În întreaga UE, echipamentele sportive contrafăcute îi costă pe producători 850 de milioane de euro pe an, reprezentând 11% din pierderile din vânzări. Mai mult, 12% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au cumpărat online, cu bună știință, echipamente sportive contrafăcute.
Organele de poliție din întreaga Europă au depistat și au confiscat 8 milioane de articole de lux și sportive contrafăcute, valoarea acestora de vânzare cu amănuntul fiind estimată la 120 de milioane de euro.
Odată cu începerea evenimentelor sportive mondiale, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) lansează campania „Joacă cinstit”, îndemnând fanii să urmărească transmisiunile oficiale și să cumpere produse autorizate.
Anul acesta, Europa este epicentrul tuturor evenimentelor sportive. Lumea se pregătește să urmărească goluri spectaculoase în timpul campionatului UEFA EURO 2024, fotofinișuri la Turul Franței și momente premiate cu medalii de aur la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris.
Dar, în timp ce europenii se pregătesc să urmărească cele mai mari evenimente sportive transmise, milioane dintre ei ar putea face acest lucru în mod ilegal. Potrivit unui studiu al EUIPO privind percepția, conștientizarea și comportamentul cetățenilor UE, 12% dintre aceștia au accesat sau au redat în flux continuu conținut din surse ilegale pentru a urmări evenimente sportive. În ceea ce îi privește pe tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, mai mult de un sfert dintre aceștia (27%) recunosc faptul că utilizează canale online ilegale pentru a urmări sporturi.
Directorul executiv al EUIPO, João Negrão, a afirmat:
În timp ce ne bucurăm de emoția competiției în această vară, comportamentul cinstit este esențial – atât pentru jucătorii de pe teren, cât și pentru spectatorii de acasă. Drepturile de proprietate intelectuală care stau la baza acestor evenimente ne protejează și ne îmbunătățesc experiențele ca fani, ne sprijină sportivii și inspiră viitorii campioni europeni și mondiali. Urmărind transmisiunile oficiale și cumpărând produse cu licență, ne asigurăm că sporturile noastre îndrăgite continuă să prospere pentru generațiile viitoare.
Evenimente importante, ocazii importante de comitere a fraudelor
Dincolo de drepturile de difuzare pe care le implică evenimentele sportive majore, proprietatea intelectuală (PI) se aplică pretutindeni: de la inelele olimpice emblematice și numele sau imaginea sportivilor de top, la echipamentul sportiv al concurenților și la mascotele și suvenirurile oficiale ale evenimentelor.
Dar acolo unde există resurse financiare și milioane de spectatori și consumatori, există și posibilitatea ca autorii fraudelor să profite. Streamingul online ilegal afectează toate tipurile de conținut, inclusiv evenimentele sportive, iar EUIPO a estimat că pirateria în toate mediile generează anual venituri ilegale de 1 miliard de euro.
Problema piratării evenimentelor difuzate în direct este una critică pentru finanțarea sportului. Veniturile generate de drepturile de proprietate intelectuală sunt redistribuite mișcării sportive și sportivilor pe bază de solidaritate.
Emma Terho, președinta Comisiei pentru sportivi a Comitetului Internațional Olimpic, a declarat la conferința EUIPO privind combaterea pirateriei online a sportului și a altor evenimente în direct din octombrie 2023:
Dacă fanii urmăresc evenimente sportive în direct prin intermediul streamingului ilegal, este pus în pericol întregul model de finanțare pe bază de solidaritate a mișcării olimpice. Drepturile mediatice și-ar pierde valoarea, iar titularii acestora ar înceta să mai achiziționeze drepturi mediatice, ceea ce ar avea repercusiuni importante pentru modelul de finanțare pe bază de solidaritate a întregii mișcări olimpice.
Pe lângă transmisiunile sportive, sectorul echipamentelor sportive din UE înregistrează pierderi de vânzări în valoare de 850 de milioane de euro pe an, conform EUIPO. Această cifră nu include îmbrăcămintea sportivă, de exemplu tricourile de fotbal contrafăcute și încălțămintea sport contrafăcută, care reprezintă o parte semnificativă din valoarea totală anuală a îmbrăcămintei contrafăcute, estimată la 12 miliarde de euro în Europa.
Aproape jumătate dintre tineri utilizează streamingul ilegal de evenimente sportive în unele țări
Studiul EUIPO privind percepția PI a evidențiat tendințe semnificative la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește piratarea online a evenimentelor sportive în direct, unde 12% din populația totală a accesat sau a redat în flux continuu conținut din surse online ilegale pentru a urmări evenimente sportive.
Bulgaria este țara din UE în care această practică este cea mai răspândită, 21% din totalul respondenților recunoscând că au folosit surse online ilegale pentru a viziona sporturi, urmată de Grecia (20%), Irlanda (19%), Spania (19%) și Luxemburg (18%).
Potrivit studiului, cetățenii mai tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, au declarat că au accesat ilegal evenimente sportive online într-o proporție de două ori mai mare decât totalul populației. Tinerii bulgari sunt cei mai susceptibili să recurgă la streamingul ilicit de evenimente sportive – în procent de 47%, cu mult peste media UE de 27%, urmați de Spania (42%) și Grecia (42%), Slovenia (39%) și Irlanda (34%).
Potrivit studiului EUIPO privind încălcarea online a drepturilor de autor, streamingul este cea mai populară metodă de accesare a conținutului de televiziune ilicit – 58% din pirateria din UE se produce prin streaming și 32% prin descărcare.
Articole sportive contrafăcute: o problemă de 850 de milioane de euro
Potrivit tabloului de bord al EUIPO privind proprietatea intelectuală și tineretul, în medie, 10 % dintre tinerii din UE cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani recunosc faptul că au cumpărat în cunoștință de cauză echipamente sportive contrafăcute, acest comportament fiind cel mai frecvent întâlnit în rândul tinerilor greci, 18 % dintre aceștia făcând acest lucru. În schimb, 7% dintre tinerii consumatori europeni au cumpărat accidental articole contrafăcute .
Impactul acestor vânzări de produse contrafăcute în UE este substanțial, cauzând o pierdere totală estimată la 851 de milioane de euro anual – echivalentul a 11% din totalul vânzărilor din acest sector – conform calculelor EUIPO. Franța, Austria și Țările de Jos înregistrează cele mai mari pierderi monetare, care se ridică la sute de milioane de euro în fiecare țară. În ceea ce privește impactul proporțional, România, Lituania și Ungaria suferă cel mai mult, echipamentele sportive contrafăcute reprezentând până la 20% din totalul pierderilor de vânzări în fiecare țară.
Contrafacerea are consecințe economice și sociale grave. Pe lângă pierderile de venituri și distrugerea de locuri de muncă, după cum a evidențiat un alt studiu recent al EUIPO privind impactul economic al contrafacerii în sectoarele îmbrăcămintei, cosmeticelor și jucăriilor în UE, companiile suferă de pe urma reputației afectate a mărcii, din cauza unor copii de calitate inferioară, iar economiile europene înregistrează o creștere a scepticismului în ceea ce privește viabilitatea investițiilor în inovare – o amenințare majoră pentru dezvoltarea continuă a unei economii sănătoase.
De asemenea, produsele contrafăcute prezintă riscuri grave pentru sănătatea consumatorilor și nu respectă standardele europene de sănătate, de siguranță și de protecție a mediului. După cum indică studiul EUIPO și al OCDE privind mărfurile periculoase, echipamentele sportive contrafăcute pot ceda în momente critice și pot conține, în plus, substanțe toxice sau periculoase.
Combaterea piratării evenimentelor difuzate în direct
Pirații de evenimente difuzate în direct au la dispoziție mai multe metode pentru a difuza online conținut neautorizat, inclusiv servicii de abonament ilegale și fluxuri de Internet deschise, alimentate de veniturile din publicitate. Acești operatori folosesc tehnici sofisticate pentru a ocoli depistarea, utilizând adesea servicii legitime de distribuție a conținutului. Chiar și în cazul evenimentelor difuzate pe canale gratuite, cum ar fi Jocurile Olimpice sau fazele finale ale campionatelor UEFA, pirateria online persistă.
În întreaga UE, țările și părțile afectate luptă împotriva piratării evenimentelor în direct, bazându-se pe reglementări și tehnologie pentru a bloca serviciile online ilicite. Comisia Europeană a adoptat două recomandări: una privind combaterea pirateriei online a evenimentelor sportive și a altor evenimente în direct, prin care a fost creată o rețea de autorități administrative naționale dedicate, și o altă recomandare pentru combaterea contrafacerii prin creșterea gradului de asigurare a respectării legii și de conștientizare, la care EUIPO contribuie prin eforturi de diseminare, de punere în aplicare și de monitorizare.
În plus, eforturile de combatere a pirateriei includ sensibilizarea consumatorilor pentru ca aceștia să poată găsi conținut digital legitim. Agorateka este un instrument al EUIPO care ajută spectatorii să identifice ofertele legale de conținut online, inclusiv evenimente sportive.
Eliminarea produselor contrafăcute în Europa
Prin intermediul Operațiunii Fake Star – o inițiativă care vizează bunurile contrafăcute care încalcă drepturile conferite de mărci cunoscute, organele de poliție din întreaga Europă au depistat și au confiscat 8 milioane de articole de lux și sportive contrafăcute, mai mult de jumătate dintre cele 14 milioane de articole contrafăcute confiscate în 2023. Printre articolele sportive contrafăcute s-au numărat textile, încălțăminte, etichete, articole din piele și accesorii vestimentare contrafăcute, inclusiv încălțăminte și îmbrăcăminte sport, cu o valoare la vânzarea cu amănuntul estimată la 120 de milioane de euro. Operațiunea a dus la arestarea a 264 de persoane în legătură cu aceste produse contrafăcute.
În cadrul operațiunii, au fost detectate 552 611 articole de încălțăminte, 1 140 343 de articole de îmbrăcăminte sport și 5 497 460 de etichete false cu logouri. Confiscările confirmă că multe dintre produsele finale contrafăcute sunt finisate în Europa, unde logouri contrafăcute sunt aplicate pe produse neetichetate. Prin demascarea rețelelor de contrafacere, operațiunea a scos la iveală și alte infracțiuni grave, cum ar fi criminalitatea organizată, contrabanda, frauda și spălarea de bani.
Operațiunea Fake Star este condusă de Spania (Policía Nacional) în comun cu Grecia (Poliția elenă), sub coordonarea Europol, cu participarea activă a agențiilor și a autorităților din 18 țări.
Despre EUIPO
EUIPO este una dintre cele mai mari agenții descentralizate ale Uniunii Europene, având sediul la Alicante, în Spania. Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, care sărbătorește cea de-a 30-a aniversare în 2024, gestionează înregistrarea mărcilor UE din 1994 și a desenelor și modelelor industriale din 2003, ambele fiind drepturi de proprietate intelectuală care acoperă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În 2023, un alt drept de proprietate intelectuală, indicațiile geografice pentru produsele artizanale și industriale, a fost adăugat în portofoliul agenției.
EUIPO desfășoară, de asemenea, activități de cooperare la nivelul UE și la nivel internațional pentru a crea condiții de concurență echitabile în domeniul PI și găzduiește Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.