„Mareșala”, de Ziua Mondială a Teatrului, la Odeon

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită la Odeon, în București, pentru al cincilea an consecutiv, luni, 27 martie, ora 19.00, în Sala Studio.

„Vă așteptăm să cunoașteți o divă a teatrului românesc interbelic puțin cunoscută peste timp, Marioara Voiculescu, căreia îi dedicăm spectacolul lectură Mareșala, în regia Alinei Nelega”, transmit reprezentanții teatrului.

Bazat pe romanul Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc de Alina Nelega, spectacolul îi are în distribuție pe: Dorina Lazăr, în rolul titular, Alina Berzunțeanu, Sabrina Iașchevici, Cătălina Mustață, Cezar Antal, Ionuț Kivu, Eduard Trifa. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Marioara VOICULESCU (n. 9 iulie 1885, București) a fost acceptată cu dispensă la Conservatorul de Artă Dramatică, pe când avea doar 14 ani. A studiat cu Aristizza Romanescu și Constantin Nottara, iar după absolvire a fost angajată la Teatrul Național și i-a avut ca mentori pe Paul Gusty și Alexandru Davila. În 1912 preia trupa celui din urmă, fiind prima femeie din România care a condus o companie de teatru. A avut un singur copil, la nici 18 ani, pe Paul, care i-a rămas alături toată viața. S-a căsătorit de gura lumii cu un membru al familiei Quintus, divorțând la scurtă vreme. Al doilea soț, dragostea vieții sale, a murit într-un accident de automobil.

Considerată o adevărată divă și comparată cu cele mai celebre interprete ale scenei europene, cu Eleonora Duse sau Sarah Bernhardt, a dat viaţă unui număr mare de eroine, rămase în istoria teatrului nostru prin forţa şi dramatismul cu care le-a înzestrat şi impactul asupra spectatorilor. A fost și prima femeie care a înființat o companie de film, jucând și regizând, avându-l ca producător pe Leon Popescu. O răsfățată a scenei, prietenă cu Regina Maria a României, a fost o campioană a teatrului independent, a libertății artistice, a noilor interpretări scenice, mereu reinventându-se, dominând scena românească a primei jumătăți a secolului trecut.

De o moralitate și consecvență exemplare, a refuzat compromisurile politice și în timpul legionarilor, dar și în timpul comunismului, când a fost exclusă din teatru fiindcă n-a acceptat să pună piciorul pe „scena roșie”. Urmărită de Securitate și marginalizată de lumea teatrală a vremii din cauza refuzului ei de a se înregimenta, timp de 30 de ani n-a mai urcat pe scenă, sfârșind în sărăcie, la 3 martie 1976.

Spectacolul lectură „Mareșala”, regia Alina Nelega, este realizat în parteneriat cu Editura Polirom și este urmat de discuții cu publicul.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici