Reclamele care perpetuează stereotipuri de gen considerate nocive, cum ar fi cele care arată bărbaţi luptându-se cu treburile casei sau fete mai puţin orientate spre studiu decât băieţii, vor fi interzise începând de vineri în Marea Britanie, relatează joi Press Association, preluată de Agerpres. Interdicţia nu vizează toate formele de stereotipuri de gen, nereferindu-se, de pildă, la reclame cum sunt cele cu femei care fac curat sau bărbaţi care fac reparaţii prin casă.
Alte scenarii problematice de reclame, în baza noii legi, sunt cele prezentând bărbaţi care se relaxează în timp ce femeile strâng singure mizeria lăsată de familie, bărbaţi care dau de greu când încearcă să schimbe un scutec sau femei care nu prea reuşesc să parcheze maşina.
Creatorii de publicitate vor trebui să fie atenţi şi la situaţii cum sunt, de exemplu, evidenţierea contrastului dintre un băiat curajos şi o fetiţă grijulie sau cele care sugerează că pentru un bărbat este înjositor să-şi asume roluri sau misiuni „tipic feminine”, a avertizat Comisia privind practicile în publicitate (CAP), aflată în administrarea Autorităţii pentru standarde în publicitate (ASA).
Stereotipurile de gen nu sunt întotdeauna problematice, iar folosirea de stereotipuri realmente ofensatoare sau potenţial nocive în publicitate nu este un fenomen endemic, a menţionat CAP, subliniind că scopul noilor reguli este nu atât interzicerea directă a stereotipurilor de gen, cât identificarea factorului de nocivitate care trebuie prevenit.
Industria publicităţii a avut şase luni pentru a se pregăti pentru această schimbare, iar de acum înainte ASA urmează să analizeze eventualele reclamaţii, CAP urmând să facă peste un an o evaluare a situaţiei pentru a stabili dacă obiectivele noilor reguli au fost îndeplinite.
Directorul executiv al ASA, Guy Parker, a explicat că organizaţia sa are „dovezi că stereotipurile de gen nocive din reclame pot contribui la creşterea inegalităţii în societate, în detrimentul tuturor”. „Este în interesul femeilor şi bărbaţilor, al economiei şi societăţii ca creatorii de publicitate să renunţe la astfel de portretizări învechite”, a adăugat responsabilul ASA.
ASA a interzis deja publicitatea conţinând forme de sexualizare inadecvată sau imagini cu persoane exagerat de slabe.