Maja, Venus şi Eva cu cicatrici ale mastectomiei, într-o expoziţie la Madrid

Trei muze, Maja a lui Goya, Venus a lui Rubens şi Eva de Baldun Grien îşi arată pieptul cu cicatrice de mastectomie, într-o expoziţie la Museo Thyssen din Madrid, „Arte y salud”, cu scopul de a face cât mai normal acest proces prin care sunt diagnosticate 35.000 de femei anual cu cancer de sân, scrie El Mundo, preluat de News.ro.

„Arte y salud” este noua initiaţiativă prin care Fundación Cultura en Vena vrea să justifice beneficiile artei în sănătatea oamenilor, aducând dezbaterea despre sănătate mai aproape de sfera culturală într-un „templu al culturii” precum galeria de artă din Madrid, a explicat, în timpul prezentării, directorul organizaţiei, Juan Alberto García de Cubas.

Transformată digital de fotograful Jorge Salgado, expoziţia, care va putea fi vizitată de vineri, Ziua internaţională a luptei contra cancerului de sân, până la 26 octombrie, adună trei reprezentări ale tablourilor „La maja desnuda”, „Venus y cupido” şi „Adán y Eva”.

La Milano, pe un zid a apărut un portret al actriţei Angelina Jolie cu semne ale mastectomiei

Lucrarea realizată de artistul stradal aleXsandro Palombose se numeşte „Love Yourself” („Iubeşte-te”). Pictura murală marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de sân. Scopul este de a celebra puterea şi curajul femeilor şi de a demistifica cicatricile mastectomiei, potrivit News.ro.

În 2013, Angelina Jolie a dezvăluit că a suferit o dublă mastectomie pentru a preveni riscul de cancer. Într-o scrisoare deschisă intitulată „My Choice of Medicine”, publicată în New York Times, actriţa de la Hollywood a explicat că a ales să se opereze din cauza unei gene defectuoase care creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.

Operaţia la care a fost supusă Angelina Jolie a fost un proces îndelungat, ţinut ca prin minune secret de presă, care a început în februarie şi s-a încheiat pe 27 aprilie 2013. „Când te trezeşti după operaţie, cu tuburile de drenaj înfipte în sâni, se simte ca pe platourile de filmare ale unui film ştiinţifico-fantastic”.

aleXsandro Palombo este cunoscut pentru că a portretizat-o pe Marge Simpson tăindu-şi părul în faţa Consulatului iranian al capitalei lombarde. Nu este prima dată când artistul se ocupă de această problemă: deja în 2015 crease seria de lucrări intitulată „Supravieţuitoare”, în care a portretizat eroinele din desene animate ca supravieţuitoare ale cancerului de sân şi cu semnele mastectomiei, de la prinţese Disney, precum Albă ca Zăpada, Jasmine, Cenuşăreasa, Ariel, Aurora şi Tiana, până la Marge Simpson, a cărei siluetă a fost eliminată de pe faţada Consulatului iranian, pentur a reveni într-o nouă versiune, cu degetul mijlociu îndreptat spre Consulat.

mm
Liviu Ardelean
În mass-media din 2007, i-a fost auzită vocea la Nova FM, Radio Transilvania, Star FM și a scris la Bună Ziua Făgăraș. A făcut PR, a fost consilier de imagine, s-a întors în presă și continuă activitatea în comunicare.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici