Spectacolul „Lucky Dust” va putea fi urmărit în Timișoara și București

Performance-ul Lucky Dust este prezentat în premieră publicului din România pe 28 și 29 iunie 2023 la Timișoara, la Centrul Cultural FABER (de la ora 20:00, Splaiul Peneș Curcanul 4-5) și la București – pe 2 și 3 iulie, la /SAC @MALMAISON (de la ora 19:30 –  Atelierele Malmaison, Calea Plevnei 137C, corp B, etaj 2). Lucky Dust este o coproducție româno-portugheză realizată de Institutul Prezentului (București) și compania de dans O Rumo do Fumo (Lisabona), creată de coregrafele Vera Mantero (Portugalia) și Mădălina Dan (România), pornind de la un concept și o cercetare de Ștefania Ferchedău, director artistic la Institutul Prezentului.

La intersecția dintre trecut și prezent, spectacolul Lucky Dust are în centru cuvântul scris sau vorbit și modul în care acesta poate genera sensuri și conexiuni noi prin corporalitate și dans. Performance-ul explorează cum devine istoria mișcare, cum devine o temă sau o curiozitate mișcare, ce se poate spune prin mișcare și ce metode pot fi folosite pentru a exprima o istorie personală prin mișcare. Lucky Dust pornește de la o serie de scrieri și spectacole ale coregrafei portugheze Vera Mantero care datează din a doua parte a anilor 1980 și din anii 1990, precum și de la texte scrise în timpul procesului de lucru la spectacol în 2022 și 2023. Astfel au luat naștere două solouri încrucișate interpretate de Mădălina Dan și Vera Mantero.

Spectacolele din Timișoara și București includ proiecția documentarului Let’s talk about it now, 1999, de Margarida Ferreira de Almeida, realizat în timpul retrospectivei dedicate de Culturgest, Lisabona, creație a artistei Vera Mantero din perioada 1989–1999.

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici