Lorgennale ajunge la Chișinău

Pentru prima oară, festivalul de arte performative 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗙𝗲𝘀𝘁 prezintă 𝙡𝙤𝙧𝙜𝙚𝙣𝙣𝙖𝙡𝙚 la Chișinău.

lorgennale este varianta internațională a HomeFest, festivalul cultural din România care, din 2014, deschide uşa larg proiectelor artistice ce încap în sufragerii, dormitoare, bucătării sau poduri. Edițiile trecute ale lorgennalelor s-au desfășurat în Zagreb (2016), Stuttgart (2017) și Budapesta (2018).

Ediția 2022 marchează simbolic contextul european complicat în care ne aflăm și se aliniază eforturilor de susținere a artiștilor din Ucraina și Republica Moldova. Astfel, în cadrul HomeFest sunt invitați în premieră numai artiști moldoveni și ucraineni să performeze în casele bucureștenilor, în timp ce artiștii români și locali vor trece pragul caselor din Chișinău.

„În weekendul 21-23 octombrie te invităm în casele gazdelor din Chișinău unde vei fi întâmpinat de 5 artiști români și moldoveni. Nu uita să aduci un obiect care simbolizează pentru tine noțiunea de acasă/Chișinău, acesta va fi biletul de intrare la festival”, transmit organizatorii.

PROGRAM

Vineri, 21 octombrie, ora 19.00

Exuviationᅳ► de/cu Jean-Lorin Sterian

„Există perioade ale vieții care sunt asociate cu o anumită geacă sau pereche de pantofi. De când am început Exuviation, știu unde se află marea majoritate a hainelor vechi pentru că le-am lăsat în mod conștient în locuri de importanță sentimentală. În 2021, după ce am stat o lună la rezidențiat de artă la Pristina, am părăsit apartamentul în care locuiam fără să realizez că nu am mai lăsat în urmă nicio piesă vestimentară. Am înțeles atunci, proiectul s-a terminat. Unele călătorii se termină chiar înainte de a-ți da seama.”

Cântece născute în apartamentele din Chișinău de/cu Vitalie Colț

„În Chișinău, până a ajunge o piesă, poezie, înregistrare, tablou, spectacol în fața publicului larg, orice lucrare trece prin o cenzură riguroasă în apartamentele oamenilor iubitori de artă unde întâlnești lume openmind cu gustul frumosului sporit. Aici, într-o atmosferă degajată, printre discuții despre politică, artă și noile tehnologii, auzi și critică constructivă și sfaturi despre lucrarea prezentată în acea seară din care îți faci o concluzie dacă e cazul s-o scoți în lume sau de a mai lucra la ea.”

Sâmbătă, 22 octombrie, ora 19.00

Colorful darknessᅳ► de/cu Simona Maria Baciu

„Pentru prima dată în viața ei de 8 ani, Lara rămâne singură acasă. O poveste fantastică despre un copil rămas singur acasă, o luptă cu propria imaginație sau despre fragilitatea și vulnerabilitatea umană care ne privește pe toți.”

Some dayᅳ► de/cu Robert Bălan

„Într-o zi va fi bine. Va fi pace, vor fi bani, va fi iubire. Vom sta toți pe malul mării admirând apusul și răsăritul. Fiecare dintre noi va primi exact ce își dorește. Dar oare știm ce ne dorim?”

Duminică, 23 octombrie, ora 19.00

Indică Sursaᅳ► de/cu Ronin Terente

„Un spectacol lectură, un performance slam & spoken poetry, cu 4 texte scrise într-o cheie nouă pentru mine (de obicei scriu în rimă, iar astea sunt în vers alb) care presupun căutarea răspunsului la întrebarea: cine sunt eu?”

Programul extins este disponibil aici.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici