„Londra: biografia unui oraș” de Peter Ackroyd, acum și în limba română

Londra: biografia unui oraș de Peter Ackroyd – scriitor prolific, autor a peste 50 de titluri – a apărut în limba română la Editura Trei. Cartea are la bază o documentație bogată așa încât sunt marcate reperele istorice importante ale orașului. Cititorii pot afla, spre exemplu, că prima expediție a lui Cezar în Britania a fost în anul 54 î.Hr., când a primit orașul denumirea de Londinium (43 d.Hr.), când a fost pavată prima stradă (1442) sau când au apărut cafenelele (1652). Londra a avut primul teatru în 1663, în 1801 număra deja un milion de locuitori iar, în 1858, „Marea duhoare” duce la implementarea sistemelor sanitare ale lui Bazalgette.

Dar Peter Akroyd nu alcătuiește o istorie, ci construiește un portret. Scriitura sa este pasională, plină de culoare și de amănunte inedite pentru cititori. Spre exemplu, în capitolul
numit Deșeuri, scriitorul britanic se concentrează asupra salubrității megapolisului. Cititorii descoperă că primele toalete publice au fost construite în secolul al XIII-lea, deși în fapt reprezentau o gaură într-o scândură. În secolul al XV-lea, apar „casele de ușurare”, dacă nu mai sofisticate, cel puțin mai încăpătoare. Despre confort, însă, nu poate fi vorba: în 1275, călugării carmeliți îl înștiințează pe Eduard I „că exalațiunile putregăioase dintr-acolo biruie chiar și tămâia din timpul slujbelor, iar moartea a câtor și mai câtor dintru Frăția noastră li se datorește”.

Cantitatea uriașă de informație pe care Peter Akroyd o include în Londra: biografia unui oraș este organizată pe teme și subiecte. Astfel, scriitorul oferă detalii despre vremea londoneză, arta spectacolului, despre mirosurile Londrei sau practicile de eliminare a deșeurilor („Londonezii sunt fascinați de excremente” aflăm de la Peter Akroyd). Marile incendii și epidemii, pasiunea pentru alcool, clubbingul, sexul, celebra ceață, închisorile, sinuciderile și zvonistica sunt alte teme dezvoltate Londra: biografia unui oraș . Autorul lasă impresia că îl interesează, în primul rând, să ofere cititorilor săi nu atât simple informații despre Londra, cât să deschidă o cale de acces spre inima ei. Așa cum o descrie Peter Akroyd, Londra se poate mirosi, gusta și imagina și, mai ales, se poate cunoaște nu din exterior, ci prin experiența intimă a fiecărui cititor.

„Dacă Londra și-ar fi putut alege cronicarul, cu siguranță acesta ar fi Peter Akroyd”, nota Vanity Fair. Și, într-adevăr, lucrul este confirmat și de scriitorul britanic, care se declară iremediabil îndrăgostit de capitala Marii Britanii și orașul său natal, de altfel. Majoritatea romanelor scrise de Akroyd au acțiunea plasată în Londra. „Unul dintre motive este că sunt londonez. M-am născut aici și am fost întotdeauna interesat de orașul în sine. În plus, cred că scriitorii ar trebui să aibă un spațiu imaginar în care să se miște, iar acesta se întâmplă să fie al meu. Probabil că este vorba, în parte, și despre faptul că sunt familiarizat cu istoria Londrei, așa că totul vine de la sine”, spune Peter Akroyd într-un interviu acordat jurnalistei Anke Schütze.

 

mm
Radu Bejan
Critic literar. S-a născut în 1996 în Oradea. Tot în Oradea a absolvit facultatea de Litere (specializarea Română-Engleză) și programul masteral Literatură Română – Relevanțe Europene. În prezent, urmează cursurile programului masteral Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor (UBB Cluj-Napoca, Litere). Colaborator permanent al revistei de cultură „Familia”. Co-fondator al clubului de lectură Pragul Vaida.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici