„Liceenii read’n roll” la Muzeul Național de Literatură Română 

Sâmbătă, 11 noiembrie, în intervalul 11.00–13.00, tinerii sunt invitați la sediul principal al Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu 8) pentru o experiență interactivă, prin intermediul unui nou „muzeu de buzunar”, un kit muzeal gândit de Asociația Da’DeCe în cadrul celui mai nou proiect „Liceenii read’n roll”. 

La întâlnirea cu publicul larg vor participa și câțiva dintre tinerii care au acceptat propunerea de a face parte, alături de doi educatori muzeali, două artiste și mai mulți specialiști din muzeu, din echipa proiectului. Cei doisprezece tineri au participat la două ateliere-laborator la începutul verii, în cadrul cărora și-au pus întrebări, s-au revoltat, s-au mirat ori s-au entuziasmat și s-au lăsat în voia inspirației. La final au fost de acord că literatura este mai mult despre căutarea de sine decât despre stiluri, mai mult despre emoție decât despre compoziție. Iar muzeul care adăpostește aceste literaturi este „un puzzle de verbe la timpul prezent”.

Întâlnirea cu publicul larg va fi precedată de două întâlniri cu elevii din cele două licee-partenere ale proiectului, Liceul „Nichita Stănescu” și Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din București, precum și de un webinar adresat profesorilor de limba română și realizat în parteneriat cu Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu”. 

Literatura ca artă, nu ca materie școlară

Kiturile vor putea fi testate gratuit în cadrul Muzeului Național al Literaturii Române, începând cu luna noiembrie 2023, de către tinerii dornici să se împrietenească cu literatura clasică sau cea contemporană, însoțiți de un caiet și de un set de carduri care îi vor ghida pas cu pas prin lumile imaginate de scriitoare și scriitori români, având în minte faptul că literatura nu este o materie, ci o artă. Iar arta nu vrea să te învețe nimic, doar să te întrebe din când în când câte ceva: cum te simți? la ce te gândești? dacă ai fi o pasăre, ce fel de pasăre ai fi și de ce? dacă ai fi un puzzle, din ce imagini te-ai compune? cine ești? cine ai vrea să fii? 

Cu aceste întrebări în minte și cu un instrument muzeal interactiv „cu un conținut proaspăt, conectat la realitate și la problemele societății, așa cum este cultura în general, patrimoniul poate deveni relevant pentru oricine” (Iulia Iordan, Asociația Da’DeCe, realizatoarea conceptului Muzeu de Buzunar). 

Liceenii read’n roll este un proiect de educație prin cultură, realizat de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, cu Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu” și cu liceele „Nichita Stănescu” și „Dimitrie Bolintineanu” din București.

mm
Anca Zaharia
A scris pentru Revista Hyperliteratura, Serial Readers, Zile și Nopți, Cinemap. Mai scrie pentru Dilema veche și Fain de România. A lucrat în crâșme, în publicitate și la radio, a fost librar și manager de librărie, a făcut PR, comunicare și social media, a tradus cărți și face redactare și corectură pentru câteva edituri de la noi. A obosit, s-a odihnit și a scris „Sertarul cu ură”, „Jurnal de librar”, „Suicid” și „Eu n-am trăit războiul”. Încă vie. Co-fondator & redactor-șef la Revista Golan.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici