Librarii și editurile se confruntă cu cenzura în Rusia

foto: Ying Feng Johansson/Dreamstime.com

Confruntați cu interdicții și restricții tot mai numeroase, editurile și librarii din Rusia se tem de revenirea cenzurii din epoca sovietică, în contextul înăspririi puterii care însoțește ofensiva militară din Ucraina, potrivit AFP, citată de HotNews.

De la începutul războiului, autoritățile ruse și-au înăsprit controlul asupra informațiilor care circulă în mass-media, pe rețelele de socializare, dar și în operele artistice. Săptămâna trecută, deputații au adoptat amendamente care interzic „promovarea relațiilor sexuale netradiționale” în mass-media, pe internet, în cărți și în filme.

Autoritățile prezintă această măsură, care mai trebuie să fie semnată de Vladimir Putin pentru a intra în vigoare, drept un bastion împotriva a ceea ce ele descriu drept propagandă LGBTQ+ din țările occidentale. Evgheni Kopiov, de la editura Eksmo, este îngrijorat de faptul că „interpretarea larg” permisă de legea privind „propaganda” LGBTQ+ ar putea afecta o mulțime de cărți, inclusiv clasice. „Totul va depinde de discuțiile noastre cu autoritățile de reglementare”, a declarat el pentru AFP. La fel ca Evgheni Kopiov, mulți editori și librari intervievați de AFP așteaptă clarificări din partea autorităților cu privire la ceea ce consideră a fi sau nu propagandă LGBTQ+.

De asemenea, autoritățile vor să interzică vânzarea către minori a cărților scrise de „agenți ai străinilor”, o etichetă folosită de opozanți, activiști, dar și de artiști, cum ar fi scriitorul de science-fiction Dmitri Gloukhovski.

La târgul de carte „Non/Fiction”, un eveniment cultural major care a început joi la Moscova, mulți editori, librari și cititori păreau nedumeriți.

Fără să mai aștepte, la Sankt Petersburg (nord-vest), librăriile au lansat deja o mare vânzare de lichidare, oferind reduceri de până la 50%, potrivit presei locale.

Marina Kadétova, de la editura Kompas-Guide, se teme că toate aceste restricții vor alimenta „autocenzura”. „Când oamenii încep să se autocenzureze, atunci încep problemele”, spune ea.

Ultimele articole

Related articles

Leave a reply

Introdu comentariul tău
Introdu numele aici